S rasar efter väljartappet till Nyans: ”Spridit konspirationsteorier”

Mikail Yüksel och Joakim Sandell (S). Foto: Pressbild Nyans / SVT
  • Lördag 17 sep 2022 2022-09-17
E-post 601

I Malmö är Socialdemokraterna fortfarande det största partiet. Men i årets val tappade man flera väljare i den invandrartäta stadsdelen Rosengård, där istället Partiet Nyans kunnat plocka hem ett stor antal röster. Nu anklagar S uppstickarpartiet för att sprida lögner om dem.
– Man har ljugit om att vi som socialdemokrater vill förbjuda slöja, säger Joakim Sandell, Socialdemokraternas ordförande i Malmö, till SVT.

Varför man tappade så många röster i Rosengård säger Sandell att det är för tidigt att dra några klara slutsatser om. Han pekar emellertid på två troliga anledningar till raset.

Den första är det låga valdeltagandet och den andra är Partiet Nyans frammarsch i stadsdelen.

– Nyans har varit väldigt aktiva på Rosengård och spridit konspirationsteorier om LVU och svensk socialtjänst, säger Joakim Sandell.

Läs även: Yüksel efter Sneckers LVU-attack: ”Nyans hårda arbete fortsätter att ge resultat”

Vidare menar Sandell att Nyans-företrädare har spridit lögner om att hans parti vill införa slöjförbud. Något som han uppger sig ha hört i en debatt i en moské.

I ett sms till SVT skriver Nyans partiledare Mikail Yüksel att det var de danska socialdemokraterna han syftade på vad gäller slöjförbud och att det snarare är S som har spridit desinformation om hans parti för att förhindra väljartappet.

På sina håll och kanter har Socialdemokraternas väljarras i Rosengård varit mycket dramatiskt. I valdistriktet Herrgården röstade 77 procent på S i valet 2018. I år fick man nära 43,7 procent i kommunvalet. Samtidigt rönte Nyans stora framgångar i valdistriktet och landade 28,9 procent av rösterna.

Sandell menar att det finns anledning för S att vara självkritiska. Bland annat för att man inför valet fokuserat på att prata etnicitet istället för skola och hur man ska få folk i arbete.

– Där tycker jag att vi har gått fel, och det måste vi dra lärdom av, säger han till SVT.

Läs även: Nyans krossar S i förorten – men floppar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag