S sågar regeringen och kräver stram migrationspolitik – hamnar på kollisionskurs med rödgröna blocket

Bild: Felix Berglund/CC BY-SA 4.0/FT Bild
  • Onsdag 14 jun 2023 2023-06-14
E-post 0

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin avfärdar regeringens åtgärder mot gängvåldet som otillräckliga och för sena i en debattartikel i Expressen. Bland de åtgärder som Baudin och Socialdemokraterna kräver mot gängvåldet märks ”en stam migration” – samtidigt som den tidigare migrationspolitiken skylls på Reinfeldts alliansregering. Det innebär ännu en kovändning från S om invandringen, då tidigare partiledaren och statsministern Stefan Löfven sagt att invandringen inte haft någon påverkan på gängvåldet. Men S nya linje kan vara svår att driva igenom, då samtliga övriga rödgröna partier vill se en högre invandring än S.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin skräder inte på orden när han totalsågar regeringens insatser mot gängvåldet i en debattartikel i Expressen. Baudin konstaterar att flera förslag som det blågula blocket presenterade i valrörelsen ännu inte kommit på plats, och drar slutsatsen att ”i praktiken står Strömmer och Kristersson totalt handfallna inför uppgiften att knäcka gängen”.

Därefter radar Baudin upp sju punkter som exempel på de krafttag som Socialdemokraterna kräver för att komma till rätta med gängkriminaliteten. Och migrationen kommer redan på plats 3, där den höga invandringen till Sverige skylls på Reinfeldts alliansregering.

”Vi måste säkerställa att vi har en stram migration – för att inte spä på den integrationskris många kommuner kämpar med till följd av alliansens liberaliseringar av migrationspolitiken” skriver Baudin.

Den direkta kopplingen mellan gängvåldet och invandringen som Baudin och Socialdemokraterna gör i artikeln innebär ytterligare en kovändning för Socialdemokraterna. I november 2019 hävdade nämligen dåvarande statsministern Stefan Löfven, som även var Socialdemokraternas partiledare, att det inte finns någon koppling mellan gängkriminalitet och invandring.

Enligt Löfven skulle infödda svenskar ha startat kriminella gäng om de haft ”samma förutsättningar” som gängkriminella med invandrarbakgrund.

– Segregationen beror på att det är för låg sysselsättning och för hög arbetslöshet i de här områdena. Men det hade det varit oavsett vem som hade bott… Om du sätter dit människor som är födda i Sverige under samma förutsättningar så får du samma resultat, sade Löfven till Agenda.

Läs även: Löfven i Agenda: Gängvåldet skulle vara likadant utan invandringen

Men även om Socialdemokraterna ändrat uppfattning i migrationsfrågan kan det bli svårt för partiet att säkerställa en stram migration om det rödgröna blocket vinner nästa val. Anledningen är att de övriga rödgröna partierna alla vill se en högre invandring till Sverige än den strama migrationspolitik de blågula partierna och Socialdemokraterna tycks vara överens om.

Centerpartiet, som tidigare varit förespråkare för en närmast helt öppen migrationspolitik, skriver visserligen på sin hemsida att partiet numera förespråkar ”en reglerad invandring”. Men sedan tillägger partiet att man vill ha ”en öppen arbetskraftinvandring för både låg- och högkvalificerad arbetskraft.”

Vänsterpartiet blir en ännu svårare nöt för Socialdemokraterna att knäcka i migrationsfrågan vid en eventuell rödgrön valseger. På sin hemsida skriver partiet att ”Sverige vara en klar och tydlig röst för asylrätt och mänskliga rättigheter genom att ge skydd åt dem som behöver det.”

Vänsterpartiet skriver också att man är emot tillfälliga uppehållstillstånd och försörjningskrav för anhöringinvandring. ”Rätten att leva med sin familj, med de man älskar, ska inte avgöras av hur stor bostad man lyckas få tag på eller hur mycket man tjänar” skriver partiet.

Men både tillfälliga uppehållstillstånd och försörjningskrav för anhöriginvandring ingår i den migrationslagstiftning som Socialdemokraterna drev igenom i riksdagen när partiet hade makten.

Inte heller Miljöpartiet ser ut att bli en enkel match för Socialdemokraterna att förhandla med i migrationsfrågan om de rödgröna återtar makten. Partiet skriver på sin hemsida att man är för ”en öppen och human migrationspolitik”, och liksom Vänsterpartiet vill man återinföra permanenta uppehållstillstånd och underlätta anhöriginvandring.

Partiet vill även i likhet med Centerpartiet ha ”en öppen arbetskraftsinvandring” samt stärka rättssäkerheten i asylprocessen och stödet för hbtqi­-flyktingar och andra sårbara grupper.”

Nyheter Idag söker samtliga rödgröna partier för att få svar på hur man ska kunna enas om en rödgrön migrationspolitik. Inget av partierna har återkommit med svar.

Läs även: 10 miljoner vill migrera till Sverige: ”Rimligt antal”

Läs även: Andersson sågas av S-profiler – inte kritisk till nya migrationspolitiken

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag