Andersson sågas av S-profiler – inte kritisk till nya migrationspolitiken

Magdalena Andersson. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 26 okt 2022 2022-10-26
E-post 367

I Tidöavtalet lade de blågula partierna fram riktlinjer för en ny migrationspolitik som av många beskrivits som ett paradigmskifte. Men den tidigare statsministern tillika Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson anser att det var hennes parti som stod för det verkliga paradigmskiftet i invandringspolitiken 2015. I en intervju med Expressen vill hon heller inte ta avstånd från den nya regeringens politik på området, vilket väcker en hel del kritik från profiler inom hennes eget parti.

– Den stora omläggningen av migrationspolitiken genomförde vi socialdemokrater efter flyktingkrisen 2015, med kraftiga åtstramningar av politiken. Nu får vi se vilka konkreta förslag de kommer med och lägger fram, säger Andersson till tidningen.

Någon större kritik lyfter hon heller inte mot den strama invandringspolitik som de blågula partierna nu presenterat i Tidöavtalet.

– Att vi ska ha en stram migrationslagstiftning råder det ingen tveksamhet om, säger hon.

Lyssna även på: Den humanitära stormaktens fall

Den tidigare statsministerns intervju väcker stor uppmärksamhet i sociala medier.

Bland annat uppmärksammas den av Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladets socialdemokratiska ledarsida, som frågar sig om S ”blivit helt tokiga”.

Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson stämmer in i kritiken.

Även Kalle Sundin, tidigare ledarskribent och politisk tjänsteman för S som numera jobbar för tankesmedjan Katalys, kritiserar Andersson för uttalandet.

Susanna Silfverskiöld, borgerlig skribent på tankesmedjan Timbro, konstaterar å sin sida att det ”går undan när S vänder kappor.”

Den moderate riksdagsmannen Richard Herrey gör en liknande spaning.

Den nyblivne statsministern Ulf Kristersson håller inte med Andersson om det verkliga paradigmskiftet skedde 2015.

– Det tror jag mycket få svenskar håller med om. Om man tycker att den politiken vi haft på invandringens område senaste sju åren har varit bra, då tror jag att hon är rätt ensam om den uppfattningen, säger Kristersson till Expressen-TV.

Läs även: S-topp välkomnar blågul folkräkning

Läs även: Hård kritik mot Andersson efter SD-attack i avgångstalet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag