S skrotar app som mäter talartid – visade inte HBTQ-personer

Foto: Pär Henning
  • Onsdag 17 okt 2018 2018-10-17
E-post 474

GÖTEBORG För att synliggöra maktstrukturer använde det rödgrönrosa styret i Göteborg en app som mäter hur länge män och kvinnor pratar. Det visade sig att män pratar 26 sekunder längre än kvinnor men nu läggs projektet ner eftersom den inte synliggör HBTQ-personer.

Efter ett år av att mäta talartid för män och kvinnor i nämnder och styrelser i Göteborg skrotar nu Socialdemokraterna sitt projekt, uppger P4 Göteborg.

För att synliggöra skillnaden mellan hur länge män och kvinnor pratar användes en gratisapp. Resultatet visade att det var jämnt mellan män och kvinnor. Män talade i genomsnitt 26 sekunder längre än kvinnor.

Det var 2017 som den rödgrönrosa majoriteten i Göteborg bestämde sig för att en mobilapp skulle användas i nämnder och styrelser för att hålla koll på hur länge män och kvinnor pratar.

Mätmetoden höll dock inte måttet enligt de rödgrönrosa. En ljus mansröst registrerades som kvinna och en mörk kvinnoröst registrerades som man. Det stora problemet är dock att appen inte skiljde på vilka som var politiker eller tjänstemän. Appen tog inte heller hänsyn till HBTQ-personer.

– Vi behöver lägga tid och resurser på att synliggöra maktstrukturer inom politiken på ett annat sätt, säger ansvarigt kommunalråd socialdemokratiska Mariya Voyvodova till P4 Göteborg.

LÄS ÄVEN: Göteborg spenderade 300 000 kronor på Pridefärgade spårvagnar – ingen fick åka i dem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag