S störtdyker bland LO-medlemmar – SD knappar in

Stefan Löfven (t.v) och Jimmie Åkesson (t.h). Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 24 maj 2019 2019-05-24
E-post 1254

SVERIGE Stefan Löfvens Socialdemokraterna sjunker som en sten i den grupp som ska utgöra kärnan i partiets väljarbas – arbetare anslutna till fackorganisationen LO. Samtidigt ökar Sverigedemokraterna i samma grupp, något som LO:s egna siffror visar enligt Expressen.

En Novus-undersökning inför EU-valet 2014 visade att 55 procent av LO-medlemmarna skulle rösta på S och 12,6 procent på SD. I en intern mätning som LO har gjort och som blev klar i april har gapet mellan partierna minskat drastiskt – 32,2 procent av LO-medlemmarna tänker rösta på S och 26,5 procent på SD.

Enligt Expressen har dessa siffror skapat nervositet inom LO, som lade stora resurser på propaganda för S och mot SD inför förra årets val och även inför det stundande EU-valet. Ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tror dock att resultatet på söndag blir bättre än siffrorna antyder.

– När det är så pass lågt valdeltagande och bara omkring hälften som röstar går det inte att mäta tillförlitligt. Ingen vet vad som kommer hända på söndag, säger han till Expressen.

Expressen skriver att LO nu genomför sin i särklass största kampanjinsats någonsin inför ett EU-val. Bland annat har man hållit över 150 000 individuella samtal med sina medlemmar.

– Jag är ganska optimistisk. Vi har nått fram till många och särskilt i de förbund som har mycket problem med sverigedemokrater. Det här är ett nytt sätt att arbeta för oss och den strategi vi ska använda oss av framöver, säger Thorwaldsson.

SD:s gruppledare Mattias Karlsson tror dock att trenden håller i sig och att SD snart är större än S bland arbetarväljarna.

– Jag tror att LO kommer att få väldigt lite utdelning för alla pengar de stoppar in. Och grundproblemet är inte vi. Grundproblemet är att Socialdemokraterna inte har en egen berättelse eller vision som tilltalar arbetarväljare. Vi kommer förr eller senare att gå om, säger han till Expressen.

Läs även: Sentio: Botten ur för M

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag