S svänger om kärnkraften: ”Mer lönsamt än tidigare”

Bild: Kristian Pohl / Regeringskansliet/CC BY 3.0/Tor Lindstrand/CC BY-SA 2.0
  • Måndag 15 maj 2023 2023-05-15
E-post 0

Nu säger Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg att man kommer att behöva ladda ny kärnkraft i Sverige, och att förutsättningarna för att bygga ny kärnkraft blivit bättre med de höga elpriserna.

Under Stefan Löfven lovade Socialdemokraterna att kärnkraften skulle fasas ut för att ersättas helt med så kallat ”förnybar” energi.

Men sedan dess har folkopinionen svängt i frågan om kärnkraft, och nu säger partiets finanspolitiska talesperson Mikael Damberg att Sverige kommer behöva mer kärnkraft i Svenska Dagbladets podd Utfrågningen. 

– Jag tror man behöver ladda ny kärnkraft. Jag tror att man också kommer att behöva effekten av kärnkraften, för att när kärnkraften väl faller ut, blir för gammal, så är det svårt att se att den helt ska ersättas av annat, säger Damberg och fortsätter:

– Det finns ju alla möjligheter att bygga kärnkraft i Sverige i dag och med de här priserna så är det kanske mer lönsamt än tidigare.

Samtidigt är Damberg skeptisk till regeringens förslag om att underlätta för investeringar i ny kärnkraft, och menar att det på kort sikt främst krävs en utbyggnad av vindkraften.

– Just nu har vi en teoretisk diskussion om kärnkraft om tio, femton år, men de stora elbehoven vi har de är här och nu, säger Mikael Damberg.

Läs även: Svenskar allt mer positiva till kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag