S tappar i Indikator Opinion – M går fram

Bild: Nyheter Idag
  • Fredag 5 jan 2024 2024-01-05
E-post

Det rödgröna blocket tappar mot den blågula regeringen för tredje mätningen i rad i Indikator Opinions senaste mätning för Ekot i Sveriges Radio. Oppositionens försprång är nu 7,1 procentenheter, jämfört med 9 procentenheter i förra mätningen. Räknat i mandat leder oppositionen med 192 mot 157, ett tapp på fyra mandat sedan föregående mätning.

Det är framförallt det största oppositionspartiet Socialdemokraterna som drar ned sitt block genom att tappa 1,3 procentenheter i mätningen, från 38,3 till 37 procent.

Även Centerpartiet går tillbaka med 0,4 procentenheter vilket ger ett resultat på 3,4 procent, medan Vänsterpartiet tappar 0,1 procentenhet till 7,2 procent.

Endast Miljöpartiet, som bytt ut Per Bolund mot Daniel Helldén som manligt språkrör, går mot den rödgröna trenden och ökar med 1 procentenhet till 5,3 procent.

– Daniel fick ju en rivstart efter kongressen då han varit ute och tagit väldigt mycket media. Jag tror ju verkligen att det syns tydligt nu att den här regeringen faktiskt eldar på klimatkrisen, och att man vill ha en motkraft mot det, säger MP:s partisekreterare Katrin Wissing till Ekot.

På den blågula sidan är det framförallt Moderaterna som förbättrar siffrorna med en ökning på 1,3 procentenheter, från 16,2 till 17,5 procent, medan Sverigedemokraterna ökar med 0,4 procentenheter till 23 procent.

– Kristerssons regeringsunderlag har ju haft ett ganska så tungt 2023, och nu när vi går in i 2024 så finns det ju flera tecken på att det kan börja ljusna här. Det som är mest positivt för Kristersson är att avståndet mot oppositionen minskar, säger Indiktators opinionschef Per Oleskog Tryggvason till Ekot.

Båda regeringspartierna Kristdemokraterna och Liberalerna backar emellertid, med 0,1 respektive 0,5 procent, och ligger tillsammans med C kvar under riksdagsspärren på 2,6 respektive 2,7 procent.

– Att Liberalerna och Kristdemokraterna är såpass cementerade långt under riksdagsspärren, det är kämpigt. Just Liberalerna och Kristdemokraterna har svårt med det mediala utrymmet, när så mycket utrymme riktas mot Moderaterna och Sverigedemokraterna på den sidan av politiken, säger Oleskog Tryggvason.

Indikator Opinions mätning för december

2468 intervjuer genomförda den 7 december 2023 till 2 januari 2024. Förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 37 (-1,3)

Sverigedemokraterna 23 (+0,4)

Moderaterna 17,5 (+1,3)

Vänsterpartiet 7,2 (-0,1)

Miljöpartiet 5,3 (+1)

Centerpartiet 3,4 (-0,4)

Liberalerna 2,7 (-0,5)

Kristdemokraterna 2,6 (-0,1)

Övriga partier 1,4 (-0,2)

Läs även: Röd flopp i Sentio – SD ökar

Läs även: KD-kris i Indikator Opinion – tappar hälften av väljarna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag