S tappar i SVT/Novus – MP fortfarande utanför riksdagen

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Sveriges riksdag
  • Torsdag 3 feb 2022 2022-02-03
E-post 1024

Socialdemokraterna tappar 2 procentenheter i senaste mätningen från S VT/Novus medan Moderaterna går fram med nästan lika mycket. Men mest bekymmersamt för det rödgröna blocket är att Miljöpartiet har parkerat under riksdagsspärren, vilket gör övertaget mot det blågula blockat minimalt.

Socialdemokraterna har haft stora opinionsmässiga framgångar sedan Magdalena Andersson tog över som partiledare och statsminister efter Stefan Löfven i november förra året.

Den senaste mätningen från SVT/Novus tyder emellertid på att Anderssons smekmånad med väljarna kan vara över. Socialdemokraterna tappar nämligen 2 procentenheter i mätningen och får 29,3 procent.

Samtidigt är det ett bättre resultat än partiets valresultat på 28,26 procent, och förändringen är inte heller statistiskt säkerställd.

Moderaterna, Socialdemokraternas huvudkonkurrent om regeringsmakten, ökar med 1,8 procentenheter i mätningen. Då partiet gjorde ett riktigt bottennapp i förra mätningen från Novus innebär det att M är tillbaks på normala nivåer, vilket är i linje med partiets resultat i övriga opinionsmätningar.

Läs även: Moderaterna tappar stort

Miljöpartiet ligger kvar under riksdagsspärren med 3,5 procent efter en ökning med 0,1 procentenhet. Det innebär att de partier i det rödgröna blockat som håller sig kvar i riksdagen samlar 46,5 procent sammanlagt, bara 0,8 procentenheter mer än det gulblåa blocket med M, SD och KD som samlar 45,7 procent.

Värt att notera i övrigt i mätningen är att Vänsterpartiet tappar 0,8 procentenheter och att Centerpartiet ökar med 0,7 procentenheter. Ingen av ändringarna i mätningen är statistiskt säkerställd.

Läs även: V tappar stort i Sentio – men rödgröna når majoritet när S ökar

Läs även: Podden: Är MP det nya SD?

SVT/Novus partisympatiundersökning för februari

Förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 29,3 (-2,0)

Moderaterna 20,3 (+1,8)

Sverigedemokraterna 19,8 (-0,3)

Vänsterpartiet 9,8 (-0,8)

Centerpartiet 7,4 (+0,7)

Kristdemokraterna 5,4 (-0,2)

Miljöpartiet 3,5 (+0,1)

Liberalerna 2,7 (+0,5)

Övriga partier 1,6 (+0,1)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag