S-topp får torg uppkallat efter sig

  • Måndag 22 mar 2021 2021-03-22
E-post 463

KALMAR Att döpa torg och gator efter levande politiker är något som brukar associeras med totalitära regimer à la Sovjet och Nordkorea. Nu går Kalmar kommun i samma fotspår och namnger ett torg efter kommunfullmäktiges ordförande, socialdemokraten Roger Kaliff. ”Med skicklighet, ödmjukhet och ett stort mått av pragmatism har Roger Kaliff företrätt oss alla under ett halvt sekel”, skriver Kalmars kommunstyrelse i sin motivering.

Tillsammans med komikern Robert Gustafsson, sångaren Ola Magnell (avliden) och revyentreprenören Vicky von der Lancken ska Socialdemokraternas tidigare kommunalråd och nuvarande ordförande i kommunfullmäktige Roger Kaliff få ett torg uppkallat efter sig i på en gammal industritomt i Kalmar som håller på och byggs om.

Vid ett möte den 4 februari 2020 beslutade kommunstyrelsen i Kalmar – där Socialdemokraterna styr tillsammans med Centerpartiet och Vänsterpartiet – att Roger Kaliff skulle få en gata uppkallad efter sig. Nu har man ändrat sig till att det ska vara ett torg och inte en gata. I motiveringen pekar politikerna bland annat på Roger Kaliffs ödmjukhet och att han ”företrätt oss alla under ett halvt sekel”.

Alla är inte lika positiva.

– Oavsett vad man tycker om Roger Kaliff så står han faktiskt på en av sidorna i en ideologisk konflikt, säger Max Troendlé (MP), till Sveriges Radio.

Bli prenumerant och läs om:

– Kim Il Sung-torget

– Kommunstyrelsens hela motivering

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag