S-topp: ”Jag äcklas av Israel”

Foto: Twitter
  • Lördag 3 nov 2018 2018-11-03
E-post 510

UPPSALA Extrema åsikter inom SSU är inte begränsade till Skåne. Tidigare pressekreteraren för SSU Pavlos Cavelier Bizas har under flera år spridit hat mot Israel på sociala medier. Nu är han kommunpolitiker i Uppsala. UPPDATERAD. 

Pavlos Cavelier Bizas är kommunfullmäktigeledamot för Socialdemokraterna i Uppsala och tidigare pressekreterare för SSU. Under den senaste tidens avslöjanden om extrema åsikter inom SSU har han flitigt kommenterat på Twitter. Han har dels drivit linjen att ordförande Philip Botström visserligen känt till falangstrider men inte känt till de extrema åsikterna.

Dels har Cavelier Bizas twittrat om vilka åtgärder som SSU nu ska sätta in för att komma till rätta med de extrema värderingarna.

Men Pavlos Cavelier Bizas hyser själv extrema åsikter – om Israel. Han har under lång tid på Twitter skrivit hatiskt om Israel på Twitter.

16 november 2012 skrev Cavelier Bizas om hur Israel agerar mot palestinierna i Gaza. I två tweets jämförde han med nazisternas behandling av judar under andra världskriget.

”Israel gör samma sak som hände under andra världskriget, de har satt en mur och en blockad runt Gaza och nu bombar de staden… Precis som ghettona under andra världskriget, judarna i Israel borde väl om några ha lärt sig hur hemskt det var, jag äcklas av Israel”,skriver han.

 

 

Foto: Twitter

Foto: Twitter

 

Äcklet han känner för Israel är något Cavelier Bizas återkommer till vid ett senare tillfälle. Då får även USA en släng av sleven.

”Jag vill inte leva i den här världen längre, äckel-Israel och äckel-USA”, skriver han den 18 november 2012.

Pavlos Cavelier Bizas verkar närmast besatt av Israel. I juli 2016 skriver han extatiskt på Twitter efter att ha tittat på Hillary Clintons tal på Demokraternas konvent inför presidentvalet: ”Log och grät under hela Hillarys tal på grund av så bra. (förutom när hon nämnde Israel)”

Foto: Twitter

 

I en diskussion på Twitter i januari 2016 om Israel hävdar Cavelier Bizas att Israel bara är en demokrati om man utgår från rösträtt. Han får senare frågan om han tycker att Israel är en demokrati. Men svarar aldrig på frågan.

 

Även när det är andra länder som kritiseras – som Turkiet – kan inte Cavelier Bizas låta bli att dra in Israel. Som när en memeposter om Turkiet började cirkulera. Då kände sig Pavlos Cavelier Bizas tvungen att addera Israel – och Saudiarabien – i ekvationen.

Foto: Twitter

Pavlos Cavelier Bizas har kommenterat sina tweets via mejl:

”Jag skrev ett antal tweets om Israel för sex år sedan som jag är djupt ångerfull över. Det var innan jag engagerade mig i Socialdemokraterna, sen dess har jag utvecklats och skulle aldrig uttrycka mig på det sättet idag. Jag inser vilken oacceptabel och osmaklig jämförelse och uttryck det är, och tar idag självklart avstånd från uttalandena. Jag vill be om ursäkt till alla som kan ta illa upp av en sådan jämförelse och sådana uttryck.”

Tobias Petersson på tankesmedjan Perspektiv på Israel har läst Cavelier Bizas tweets. Han konstaterar i ett meddelande till Nyheter Idag att Cavelier Bizas twittrande kan anses som antisemitiskt enligt definition från IHRA, International Holocaust Remembrance Alliance.

”Hej. Enligt den arbetsdefinition som IHRA tagit fram och som finns antagen i en resolution i europaparlamentet så är dessa twitteruttalanden exempel på antisemitism. IHRA:s arbetsdefinition gör klart att göra jämförelser mellan nazisters politik och nutida israelisk politik är exempel på antisemitism”, skriver Tobias Petersson.

Han tillägger:

”Påståendena i Twitterinläggen kan också vara försök att förminska Förintelsens omfattning.”

En något pikant detalj i sammanhanget är att IHRA, International Holocaust Remembrance Alliance, grundades 1998 på initiativ av Pavlos Cavelier Bizas partibroder Göran Persson.

Till Socialdemokraterna har följande frågor ställts via mejl:

  • Är det här åsikter som man kan ha som medlem i Socialdemokraterna?
  • Kommer han få vara kvar i partiet?

Socialdemokraterna har inte återkommit med svar.

Gillade du den här artikeln? Tycker du vår journalistik är viktig? Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden så stöder du vårt arbete och får del av PLUS-material.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag