S-topp krävde offentlig ursäkt av Ebba Busch Thor för lögner: Var själv den som ljög

Tony Hansson (s) & Ebba Busch Thor (KD) Foto: Public domain pictures
  • Torsdag 10 aug 2017 2017-08-10
E-post 1141

ESLÖV Ordföranden för vård och omsorgsnämnden i Eslöv, Tony Hansson (S), gick den 7 juli i år till hårt angrepp mot KD:s partiledare Ebba Busch Thor i Sveriges Television. Hansson menade att hon i sitt Almedalstal ljög om kommunen och krävde en offentlig ursäkt. Nu visar en granskning av Skånska Dagbladet att det var Busch Thor som talade sanning och Hansson som ljög.

Vård och omsorgsnämndens ordförande i Eslöv, Tony Hansson (S), gick efter Ebba Busch Thors tal i Almedalen i juli i år till hårt angrepp mot den kristdemokratiske partiledaren. Bråket handlar om en 90-årig man som tog sitt liv efter att han nekats en plats på särskilt boende av Eslövs kommun. Ebba Busch Thor tog upp detta i sitt tal och krävde att en garanti införs för att äldre med särskilda behov skall få den hjälp de behöver.

Uppgifterna är osanna, hävdade Tony Hansson i en intervju med SVT.

– Det är olyckligt och stötande när en partiledare i direktsändning i SVT målande berättar om en tragisk händelse och påstår att vi i Eslöv inte kan erbjuda plats på ett boende och att mannen därför tar sitt liv, säger Hansson till SVT Nyheter den 7 juli.

Tony Hansson krävde även att Ebba Busch Thor skulle be om ursäkt offentligt.

– Jag tycker att det är på sin plats att Ebba Busch Thor offentligt ber Eslövs Kommun om ursäkt, sade han.

Nu visar en granskning gjord av Skånska Dagbladet att Busch Thor hade rätt. Mannen, som led av svåra smärtor, blev mycket riktigt nekad en plats på ett särskilt boende av kommunen. Dagen efter beskedet gick han ut på sin gårdsplan och tog sitt liv.

Uppgifterna bekräftas av två läkare som båda har varit involverade i ärendet, samt av inspektionen för vård och omsorg som efter att de utrett saken nu riktar hård kritik mot kommunen.

– Det jag kommer ihåg ur minnet var 90-åringens enträgna ansökan om en plats på särskilt boende, säger chefsläkaren Benny Ståhlberg till Skånska Dagbladet.

Den dåvarande verksamhetschefen och läkaren Leif Uttman vid vårdcentralen i Tåbelund skriver i sitt utlåtande till IVO att ”det är högst beklagligt att patienten hamnade i den beskrivna situationen och som utväg bestämde sig för att ta sitt liv.”

Uttman listar stegrande smärtproblematik, depressivitet, minskad förmåga att klara sig själv och svårighet att få den hjälp från kommunen som tillfrågats av patienten och närstående som orsakerna till mannens självmord.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag