S-topp leder BÅDE Skatteverket och S-lotterierna

Sten Olsson. Foto: Pressbild A-lotterierna / Dylan Nolte/Unsplash
  • Tisdag 9 maj 2023 2023-05-09
E-post 0

Sten Olsson har en gedigen karriär inom socialdemokratin som bland annat statssekreterare åt S-ministrar. Numera är han styrelseordförande för det socialdemokratiskt ägda A-lotterierna. Och styrelseordförande för Skatteverket.

Det var Philip Syrén som var först med att twittra om Sten Olssons olika styrelseuppdrag.

I årsredovisningen 2021 för Statens fastighetsverk – där Olsson tidigare var styrelseordförande – står det om hans dubbla roller för Skatteverket och Kombispel (som ägs av A-lotterierna).

Läs även: ”Mormor är vad man kallar för fattigpensionär” – Så luras pensionärer att köpa S-lotter

Sten Olsson har en lång och gedigen karriär bakom sig inom det socialdemokratiska toppskiktet.

1992-1994 var han biträdande partisekreterare för Socialdemokraterna medan Mona Sahlin satt som partisekreterare. Under tidigt 2000-tal var han också verksam som statssekreterare i regeringen Persson, först i statsrådsberedningen och senare på finansdepartementet under dåvarande finansminister Pär Nuder.

För tillfället är Olsson verksam som konsult på Muneris. Han innehar också styrelseuppdrag, däribland som ordförande för socialdemokratiskt ägda A-lotterierna. Och som styrelseordförande på Skatteverket.

Rollen hos Skatteverket tilldelades Olsson i augusti 2021 när Stefan Löfven var statsminister och Magdalena Andersson finansminister, vilket Publikt tidigare har rapporterat om.

Undantas spelskatten

I egenskap av partiägda lotterier räknas A-lotterierna som ”spel för allmännyttiga ändamål”. Det innebär att de undantas den spelskatt som kommersiella aktörer är skyldiga att betala. Det berättar My Hamrén, pressansvarig på Spelinspektionen.

– De andra kommersiella bolagen som anordnar spel, nätcasinon, vadhållning eller vad som helst ska betala 18 procent i skatt, säger Hamrén till Nyheter Idag.

Läs även: Så drabbas S av förbud mot partilotterier: ”Ett jätteavbräck”

I en artikel i Dagens Industri från augusti 2018 framgår det att Sten Olsson vid tillfället var ordförande för Socialdemokraternas placeringskommitté gällande partiets aktieportfölj. Det är oklart om han fortfarande innehar den rollen.

I slutet av april framkom det att regeringen och SD avser förbjuda partilotterier. Det skulle i så fall drabba Socialdemokraterna mycket hårt, som 2021 tjänade hela 152 miljoner kronor från sin lotteriverksamhet.

Efter att Tidöpartiernas planer blivit offentliga har kritiken varit mycket hård från S-håll.

– Det här är ett sätt att försöka tysta politiska motståndare och deras möjligheter att bedriva politiskt folkrörelsearbete, sade partiledaren Magdalena Andersson till Dagens Nyheter den 28 april.

Nyheter Idag söker Sten Olsson för en kommentar.

Texten har uppdaterats.

Läs även: Andersson (SD) om lotterira(s)eriet: ”Patetiska”

Läs även: Allard om förbudet mot S-lotterier: ”Principen måste vara att fortsätta jaga dem”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag