S-toppen Britt Bohlin kände till tjänstemannens aktivism – planerade ”svenska zoner”

Foto: riksdagen.se samt twitter.com
  • Onsdag 13 okt 2021 2021-10-13
E-post

Nu kan Nyheter Idag avslöja att Britt Bohlin (S), före detta gruppledare i riksdagen, kände till några av tjänstemannens sidoprojekt. – Hon har redan tagit mig i örat två gånger, berättade han för Nyheter Idag. Men toppjobbet inom staten fick han behålla. I hemlighet planerade han att bryta ut svenska kommuner för att skapa vad som nu kallas ”svenska zoner”.

Ett antal kommuner, bland annat Ekerö, ska brytas loss och få en större autonomi gentemot staten. Med tiden ska ett ”pärlband” av så kallade ”Visegrad-kommuner” expandera inom Sverige. Planen är att rent geografiskt utmana den rådande ”politiskt korrekta” staten och skapa vad som senare kom att kallas ”svenska zoner”.

Topptjänstemannen arbetade med de hemliga planerna jämte arbetet inom det mellanstatliga organet Nordiska rådet som sorterar under Utrikesdepartementet.

Det var framför allt 2018, när tjänstemannen bland annat arbetade åt Socialdemokraternas riksdagsledamot Pyry Niemi, som han samtidigt planerade att upprätta vad som senare kom att kallas ”svenska zoner”. I arbetet hade han med sig mångåriga erfarenheter från Miljöpartiet och arbetet som tjänsteman åt socialdemokrater.

I en hittills opublicerad intervju från 2018 med Nyheter Idag berättar tjänstemannen själv om sitt arbete.

– Min ordförande är socialdemokratisk riksdagsledamot. Han heter Pyry Niemi. Han är född i Finland men kom till Sverige som åttaåring. Född i Helsingfors.

Du rör dig med folk som företräder regeringen?

– Ja, det kan man säga.

Och samtidigt smider du ränker i det dolda för att bryta loss en bit av Sverige?

– Hehe ja, det kan man säga. Ja.

Under samtalet med tjänstemannen blir det tydligt att han saknar förtroende för nuvarande politiska system. Inte minst uttrycker han djup kritik mot hur de politiska partierna, synnerligen Socialdemokraterna, fungerar på insidan. Att, enligt honom, galna och felaktiga beslut tas beror sällan på vad som är det bästa för landet, utan beror mer på egna agendor och interna maktkamper.

– Inom ett parti uppstår en klanmentalitet. Det blir ett självändamål att den här klanen eller partiet ska ha så mycket makt och inflytande som möjligt. Ja det blir som en klan. Allt som kan underminera eller hota klanens inflytande kommer man att vara emot, säger tjänstemannen till Nyheter Idag.

S-toppen Britt Bohlin kände till ”sidoprojekt”

Nu kan Nyheter Idag avslöja att tjänstemannens engagemang på fritiden väckt reaktioner hos chefen Britt Bohlin (S), tidigare gruppledare i riksdagen under regering Persson. Han förklarar att det i anställningskontraktet är tydligt att eventuella sidoprojekt måste godkännas av chefen, i det här fallet Bohlin.

Enligt vad han själv uppger kände Bohlin till att det fanns någon form av engagemang som låg utanför arbetet i Nordiska rådet.

– Hon har redan tagit mig i örat två gånger. Tredje gången är skriftlig varning. Då har det handlat om andra aktiviteter, inte det här. Hon har ögonen på mig redan litegrann, för jag är lite sådär flaxig och går min egen väg.

Ej heller hymlar han med att han arbetade åt människor inom den absoluta toppen i svensk politik.

– Min chef var gruppledare för Socialdemokraterna när Göran Persson var statsminister. Hon är polare med Stefan Löfven, Anders Ygeman, ja alla är hon på kompisnivå med. Det är klart att allt som på något sätt skulle kunna skugga dem och deras intressen kommer hon per automatik vara emot.

Finns det fler inom statsförvaltningen eller tjänstemän som jobbar mot politiken som går i liknande tankar som du?

– Det finns, ja.

Det finns?

– Mmm.

Tjänstemannen hänvisar till ett medialt uppmärksammat upprop inom UD som Ledarsidorna först avslöjade. Uppropet var ett slags politiskt ställningstagande mot Sverigedemokraterna i händelse av att Sverige skulle få en mer konservativ regering.

Men enligt tjänstemannen finns det även personer, både inom UD men även inom andra statliga organ, som har en motsatt agenda.

– Det är inte så att bara för att 262 personer eller vad det nu var som skrev under det där brevet på UD, så betyder inte det att 100 procent står på den sidan. Men de är definitivt försiktigare för man vet att man hänger löst om man skulle agera som aktivist.

Nyheter Idag har sökt både Britt Bohlin och Pyry Niemi, utan resultat. Nyligen berättade tidskriften Expo att tjänstemannen nu arbetar för Sverigedemokraterna och att han ”haft samröre med den rasideologiska miljön”.

Emellertid nämner inte Expo med ett ord att planerna med ”svenska zoner” under flera års tid ägde rum när tjänstemannen arbetade under S-toppen Britta Bohlin och S-riksdagsledamoten Pyry Niemi.

Flera Socialdemokrater och även politiker från Mp har riktat hård kritik mot SD och ifrågasatt om inte partiet borde känt till tjänstemannens aktivism.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag