S-toppen efter fräcka SD-kuppen: ”De har våldtagit oss”

  • Onsdag 7 Nov 2018 2018-11-07
E-post 1330

HÖGSBY Det bjöds på politiskt rävspel av den högre skolan på måndagskvällen i Smålandskommunen Högsby. Sverigedemokraterna fick efter en lyckad strategi tre i stället för två platser i kommunstyrelsen – något som fick Socialdemokraternas toppnamn Jonas Erlandsson att rasa. – De har stulit från oss och det ska de skämmas för, dundrar han.

Sverigedemokraterna – som blev näst största parti efter S i kommunvalet med 22,41 procent av rösterna – skulle egentligen bara ha fått två platser i kommunstyrelsen i Högsby. Men nu blev det tre platser för SD, den styrande Alliansen fick fyra och Socialdemokraterna fick också fyra.

Mattias Bäckström Johansson, distriktsordförande för SD i Kalmar län och även riksdagsledamot, var regissören bakom det som av de politiska motståndarna har kallats för en kupp. Han berättar att SD under kommunfullmäktige inledningsvis begärde att proportionella val skulle tillämpas för platserna i kommunstyrelsen.

– Lagen medger också att man ansluter sig till något annat parti, något som kallas för spränglista, säger Bäckström Johansson.

SD-politikerna skrev Socialdemokraterna och Vänstern på valsedlarna men med de egna politikernas namn. Enkelt uttryckt ingick SD i en valteknisk samverkan med S och V – utan att de visste om det.

Resultatet blev att Alliansen förlorade en plats i kommunstyrelsen till de övriga partierna. När den platsen sedan fördelades bland de övriga gick den till SD.

Det fick känslorna att svalla ordentligt hos mer än en politiker.

– De har våldtagit oss, kan man säga, säger Jonas Erlandsson (S) till Barometern.

Mattias Bäckström Johansson reagerar starkt på Erlandssons sätt att uttrycka sig.

– Jag tycker att det är vämjeligt att relativisera det som brottsoffer känner med känslan över att nån tillämpar en lag. Jonas Erlandsson är ändå vice ordförande i kommunstyrelsen och borde veta bättre, säger han.

Högsby är en liten kommun och i stället för nämnder har man utskott med tre platser i varje som ligger under kommunstyrelsen. Får ett parti för få platser i kommunstyrelsen riskerar man därför att helt stängas ute från vissa utskott – även om man som SD har över en femtedel av väljarstödet. Mattias Bäckström Johansson tycker att man med måndagskvällens ”drag” lyckats få en mer rättvis balans i utskotten.

– Det finns de som tycker att vi fuskat. Men jag kan tycka att det är mer problematiskt att man kan nå falska majoriteter i utskotten. Nu får Alliansen en plats, Socialdemokraterna en plats och vi en plats i varje utskott. Det tycker jag är en bra representation och speglar valresultatet bättre, säger Bäckström Johansson.

Hur kom du på att ni skulle göra så här?

– Som ingenjör så älskar man ju att räkna på olika saker och när jag satte mig ner så såg jag att det här var möjligt.  Enligt min bedömning utifrån vad jag hittat, men då har jag inte kollat igenom alla kommuner, så är det i allafall en handfull kommuner där det skulle gå att göra samma sak.

När det stod klart att SD lyckats få ett extra mandat kontrade de övriga partierna med att sänka mandatperioden för kommunstyrelsen från fyra till ett år. Något som bryter mot Kommunallagen, sjätte kapitlet 18:e paragrafen.

–  Det var Jonas Erlandsson som yrkade på att mandattiden skulle sänkas. Vi påtalade att så kan man inte göra. Men man beslutade att göra så ändå. Vi har påkallat att det strider mot kommunallagen, säger Mattias Bäckström Johansson.

SD kommer att överklaga den förkortade mandatperioden till förvaltningsrätten. Även de övriga partierna uppges förbereda en överklagan – oklart om vad.

– Det vill de inte berätta. Det är mycket känslor just nu, säger Mattias Bäckström Johansson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag