Så använder främmande makter coronakrisen för att underminera våra myndigheter

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 1 apr 2020 2020-04-01
E-post 526

BLOGG Vi måste vara extra vaksamma på aktörer som försöker ta tillfället i akt att så tvivel mitt under pågående coronapandemi. Den skumma journalisten på presskonferenserna är bara ett i raden av flera exempel på hur främmande makter försöker underminera våra myndigheter.

En yttre fiende som vill försvaga vår fria och öppna demokrati kommer alltid försöka lura oss att göra fel saker. Risken är extra stor under den pågående krisen med coronaviruset. Med hjälp av desinformation och påverkanskampanjer kan samhället försvagas av denna osynliga fiende.

Redan nu varnar experter för att Sverige står i skottgluggen för dessa kampanjer som syftar till att minska förtroendet för de statliga institutionerna. Tidskriften Expo har talat med Henrik Sundbom som är skribent och konsult, specialiserad på digitala medier och auktoritära aktörers påverkansoperationer.

— Det finns en fara både på samhällsnivå och på individnivå. Dels kan människor bli mindre benägna att följa Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer om det sprider sig en misstro till myndigheterna och vården bland befolkningen, en misstro baserad på lögner, varnar Sundbom.

Tillsammans med journalisten Patrik Oksanen har Sundbom författat en rapport som blixtbelyser några av de påverkansoperationerna som just nu riktas mot Sverige. De bägge experterna pekar framför allt på nya medieaktörer som vi i Sverige normalt inte är vana vid.

Ett sådant exempel är en medieaktör, med kopplingar till främmande makt, som kallar sig ”ARD”. Denna aktör har vid upprepade tillfällen de senaste dagarna infiltrerat presskonferenser där Folkhälsomyndigheten, MSB och andra samhällsviktiga myndigheter närvarat.

Men denna aktör agerar inte som riktiga svenska journalister. Tidningen Dagens Nyheter avslöjar att mannen på presskonferenserna inte bara har kopplingar till främmande makt utan även att han gång på gång ställer kritiska frågor som riskerar att underminera förtroendet för våra myndigheter.

Att det inte handlar om journalistik är tydligt. Mannen dyker oförklarligt upp gång på gång under presskonferenser och upprepar samma påståenden och frågor. Det är så påverkanskampanjer fungerar. Genom att upprepa ett budskap som underminerar våra myndigheter kan en främmande aktör till slut så tvivel hos allmänheten.

Men främmande makters påverkansoperationer sker på fler arenor än presskonferenser. Särskilt vaksamhet krävs på sociala medier. I rapporten ”Informationspandemi” från tankesmedjan Fri Värld ger experterna Oksanen och Sundbom exempel ur sociala medier.

I rapporten avslöjar Oksanen och Sundbom hur Twitterkontot ”Long Phung” sprider kinesisk propaganda. I en senare uppdatering av rapporten har avslöjandet tagits bort, detta efter att flera högerpopulistiska ”alternativa medier” påstått att Twitterkontot är något slags satir.

Det är förstås svårt att veta vad som sker i kulisserna, men bara misstanken att till och med våra experter på påverkanskampanjer riskerar att bli just påverkade av aktörer som utmanar vårt liberaldemokratiska samhälle manar till eftertanke.

Vi har sett tidigare hur exempelvis Oksanen blivit utsatt av just högerpopulistiska alternativa medier.

Detta är bara ett axplock på hur främmande makter försöker utnyttja coronakrisen för egna syften. Budskapet är enkelt, vi måste vara extra vaksamma i kristider mot aktörer som vill skada vårt fria och öppna samhälle.

Låt dig inte luras!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag