Så bemöter Åkesson kritik om att legitimera Liberalerna

SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 6 maj 2019 2019-05-06
E-post 3494

”Ska odemokratiska extremister normaliseras helt och hållet nu? Sluta gulla med liberaler” varnar journalisten Robert Wettersten från vänstertidningen Proletären när han kommenterar Åkessons och Björklunds gemensamma debatturné. Nu svarar Åkesson på kritiken. – Det är ändå en del väljare som röstat på dem och de sitter i Sveriges riksdag, säger han.

Det blev något av en smärre chock när SD aviserade en pressträff tillsammans med Liberalernas Jan Björlund. Under pressträffen berättade de bägge partiledarna att de planerar en gemensam liten debatturné inför EU-valet. L och SD är de naturliga motpolerna i EU-valet och ett motiv för turnén uppgavs vara att öka intresset för det stundande valet.

Men långt ifrån alla är imponerade. På Twitter skriver journalisten Robert Wettersten från vänstertidningen Proletären att man ska ”sluta gulla med liberaler”. Han frågar även ”ska odemokratiska extremister normaliseras helt och hållet nu?”.

Åkesson: Får behandla dem som man själv vill bli behandlad

När Nyheter Idag konfronterar Jimmie Åkesson med kritiken från Wettersten håller han i sak med om att Liberalerna är ett litet och extremt parti. Men trots detta menar SD-ledaren att Liberalerna ändå måste få lov att vara en naturlig del i valrörelsen.

– Liberalerna är ett ganska litet och extremt parti, men det är ändå en del väljare som röstat på dom och de sitter i Sveriges riksdag. Då får man behandla dem som man själv vill bli behandlad.

Andra kritiker argumenterar att Åkesson, genom att tacka ja till debatturnén, hjälper göra Liberalerna aktuella i EU-valet. Opinionsmätningar visar att i ett värsta scenario skulle Liberalerna kunna bli helt utan mandat, en risk som antagligen blir betydligt mindre när Björklund får ta del av det politiska strålkastarljuset.

– Jag vet inte om man kan ha det perspektivet. Jag gör det här för att jag tror det är bra för mitt parti och för legitimiteten i valet i stort. Här har vi ett extremt parti som är det mest EU-vänliga vi har. De vill skicka allt till EU, allt från migrationen till energipolitiken och flygskatter och allt möjligt.

– Vi har haft några debatter jag och Jan Björklund och jag tycker de har varit bra. De andra partierna tycker ju inget om EU, de försöker likna varandra, det ska vara lite lagom och sådär.

Åkesson säger att den gemensamma pressträffen bestämdes dagen innan den ägde rum. Det är respektive partis kommunikationsavdelningar som hanterat detaljerna. SD-ledaren förnekar även att de bägge partierna ska pratat om något annat sinsemellan, utan det har enbart handlat om debatturnén.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag