Så blir du journalist – vi har hela listan

Undvik dessa män om du vill bli en creddig journalist. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 29 maj 2014 2014-05-29
E-post 0

JOURNALISTIK Har du länge drömt om att frottera dig med journalisteliten på ett trendigt café i närheten av Nytorget? Chang guidar dig med en unik lista i 10 punkter på hur du går tillväga för att nå den där åtråvärda redaktionen.

1. Twitter

Det är på twitter man visar grupptillhörighet och att man är en god människa. Retweeta och favoritmarkera de som du tror kan gynna din karriär. Blocka de människor som inte är någon känd mediepersonlighet. När du är journalist måste du visa att du inte är som vanligt folk och då gör man bäst i att undvika att prata med dem, såvida det inte är en intervju med förutbestämd vinkel och inramning.

2. Socioekonomisk klassanalys

Som tidigare nämnts, undvik att bli förknippad med arbetarklass. När man pratar om vanligt folk ska man använda krångliga och akademiska begrepp. Analysera och problematisera varför inte de är lika upplysta som dig. Var noga med att din analys inte skiljer sig från dina kollegers uppfattningar, det sista du vill är att bli kritiserad.

3. Ta avstånd

Ett enkelt och effektivt sätt att visa grupptillhörighet är att hitta en gemensam fiende. Dessa fiender tar man då avstånd ifrån. För detta krävs att man hittar på nya ord och begrepp. Arbetarklass förknippar många med något positivt, då är det bättre att skriva ”arga, unga och lågutbildade män”.

4. Credd

Det finns inget viktigare än credd. Var noga med att fotografera dig i rätt sammanhang och sprid dessa i sociala medier. Kändisar är ett säkert kort att synas ihop med. Intervjua Gustav Fridolin, det ger alltid credd. Om inte det går, erbjud dig att skriva för Feministiskt Perspektiv. Det är viktigt att låta sig publiceras i rätt sammanhang.

5. Södermalm

Inget är viktigare än Södermalm för journalister och mediepersonligheter. Beröm allt med Södermalm, som om du bott där i trehundra år. Här finns surdegshotell och hipsters, det är här man bygger identitet. Lär dig vad fiken heter utantill och var beredd på att namedroppa alla uteställen så ingen misstar dig för en vanlig dödlig. Hornstull och Mariatorget måste vara en del av din personlighet om du ska lyckas i karriären.

6. Konsekvensneutralitet

När du väl fått ett obetalt vikariejobb är det dags att visa vad man går för. En av journalistikens viktigaste grundpelare är konsekvensneutralitet. Det betyder att man ska ta ansvar för vad folk kan tycka och tänka när de läser din text. Om Alliansen kommer med ett förslag som gynnar arbetarklassen är det livsviktigt att du väljer att intervjua den personen som inte gynnas. Om Sverigedemokraterna börjar prata om rätten till heltid, avbryt intervjun. Det är viktigt att ta ansvar och där är konsekvensneutralitet en ledstjärna.

7. Hata Niklas Svensson

Som nybakad journalist måste du veta vilka dina fiender är. I ett vidare perspektiv är det vita medelålders män, i ett snävare perspektiv stavas det Niklas Svensson. Det är han som tar all den plats som du så desperat behöver. Han får intervjua alla statstjänstemän, politiker och ställa makthavare mot väggen. Och allra värst, det är han som får ta selfies med ”alla som är något”. Så länge Niklas Svensson leder Bar & Politik lever vi i ett medeltida patriarkalt förtryck.

8. Bli kollektivt upprörd

När du ser att dina tilltänkta kolleger blir upprörda över något måste du också bli upprörd. Ett enkelt sätt att visa detta är twitter. Skriv något om att du kräks i munnen. Använd metaforer som ”skämskudde”. Man kan även skaka av upprördhet. Du kan ljuga hur mycket du vill om din upprördhet, folk ser ändå bara det du skriver på twitter. Vill du plocka extrapoäng bland de tilltänkta kollegerna är du först ut med att skapa en klatschig hashtag där alla kan samlas.

9. Kläder

Inget identifierar en journalist mer än de yttre attributen. Om du är tjej ska du ha en rak lugg som hänger ner över pannan, rött läppstift och långkjol. Se för guds skull inte snygg ut, du kommer bli dödshatad av dina kvinnliga journalistkolleger. Raka ej heller armhålorna eller benen. Du kan bli anklagad för att vara antifeminist. För killar gäller sedvanligt hipstermode. I nödfall funkar ett par slitna converse, skägg och en t-shirt med något ironiskt tryck på.

10. Dela INTE denna text

Vad du än gör, dela för guds skull inte denna text i sociala medier. Du kommer bli utfryst direkt. Den här texten är absolut inte rolig eller träffande för journalister. Än värre är att om du delar texten bevisar du en gång för alla att du läser på fel sidor. Redan i punkt ett varnade jag för att inte beblanda sig med vanligt folk och på den här sidan är det inte dina journalistkolleger som skriver. Verkligen inte.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag