Så firar Sverige att DÖ har fallit: ”Davids sten fällde Goliat”

Nu firar borgerliga gräsrötter och väljare att DÖ har fallit. Foto: Wikimedia Commons samt Faksimil Twitter
  • Fredag 9 okt 2015 2015-10-09
E-post 712

SVERIGE Efter att det stått klart att den hårt kritiserade decemberöverenskommelsen höll ihop mindre än ett år firar nu Sverige över beskedet. ”Lokala politiker bakom DÖ:s fall. Davids sten fällde Goliat. Nu är Löfven skakad!”,skriver Kristdemokraternas landstingsråd Gudrun Brunegård på Twitter.

Fredagen har varit en turbulent dag i svensk politik. Den största nyheten är att Kristdemokraterna fällde hela den hårt kritiserade decemberöverenskommelsen på partiets riksting i Västerås. Efter att beslutet fattas på Kristdemokraternas riksting lämnade partiledare Ebba Busch Thor hastigt för att ringa till övriga alliansledare. Sedan uttalade sig moderaternas partiledare Anna Kindberg Batra i medierna.

– Jag konstaterar att överenskommelsen är upphävd i och med Kristdemokraternas beslut, konstaterade Kinberg Batra till Aftonbladet.

Sverige firar beskedet

Nyheter Idag har återkommande rapporterat hur borgerliga väljare rasat mot sina respektive partier när decemberöverenskommelsen blev ett faktum. Under nästan ett års tid har Sverigedemokraterna rusat fram i svensk väljaropinion, något som flera bedömare kopplar till den hårt kritiserade decemberöverenskommelsen. I senaste opinionsmätningen från Nyheter Idag/Sentio är också Sverigedemokraterna största parti i Sverige.

Dagens besked att decemberöverenskommelsen, som i folkmun förkortas ”DÖ”, är nu officiellt död. Beskedet möts av stor glädje hos borgerliga gräsrötter och väljare.

”Lokala politiker bakom DÖ:s fall. Davids sten fällde Goliat. Nu är Löfven skakad!”, skriver kristdemokraternas landstingsråd Gudrun Brunegård på Twitter.

Nedan har vi samlat några av reaktionerna från Twitter på dagens besked om att DÖ är död

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag