Så flirtade Löfven med SD-väljare i sitt tal – Här är hela listan på citat

Stefan Löfven höll sommartal i Vasaparken i centrala Stockholm. Foto: Faksimil Youtube
  • Söndag 16 aug 2015 2015-08-16
E-post 1671

STOCKHOLM Idag höll statsminister Stefan Löfven sitt sommartal i Vasaparken i Stockholm och Nyheter Idag har granskat den nya retoriken från Socialdemokraterna, en retorik anpassad efter SD-väljare. – Vad ska vår vackra blågula flagga representera, frågade sig Löfven i samma tal som han förkunnade att tiggare ska tillbaka till sina hemländer.

Idag höll statsminister Stefan Löfven sitt sommartal i Vasaparken i centrala Stockholm. Det var ett tal med en helt ny retorik från Socialdemokraterna som i valda stycken tydligt riktade sig mot SD-väljare. Nyheter Idag har plockat ut listan på citat ur Stefan Löfvens manus, där vissa av citaten troligen var helt otänkbara för bara något år sedan.

Listan nedanför är inte hela talet, något som bör poängteras. Det fanns flera spår av Socialdemokrati i Stefan Löfvens SD-tal, men vi har fokuserat på de citat och meningar som understryker ett trendbrott i svensk politik.

Han började med att adressera våldsdåden som skakat Sverige den senaste tiden. Nyheter Idag har tidigare rapporterat att Löfven mött hård kritik för att han inte nämnt knivdådet på IKEA-varuhuset i Västerås, men nu har han äntligen adresserat det, om än kort.

– Sverige har präglats av en rad fruktansvärda våldsdåd. Tidningarna har dominerats av mord, i Blomberg, Upplands Väsby, Uddevalla och på IKEA i Västerås, sade han.

Lyfte faran med våldsbejakande islamism

Det är kanske ingen högoddsare, men i sammanhanget värt att nämna. Frågan om ungdomar som reser för att delta i terrorbrott har varit politiskt känslig då kritik mot detta lätt kan övergå i vad Socialdemokraterna normalt kallar ”islamofobi”. Vidare var det ett rödgrönrosa förslag i Stockholm som mötte hård kritik för att vara för mjäktigt – man vill erbjuda återvändande terrorister bostad och arbete.

– Vi kan också följa hur ISIL försöker rekrytera människor här i Sverige för att bidra till sina fruktansvärda brott, var den nya retoriken.

Stefan Löfven fortsatte ånga på mot jihadistresenärer och tangerar den retorik som Sverigedemokraterna först börjat med, men som nu är allmängods bland borgerliga debattörer och politiker.

– Därför ser jag behov av att stärka samhällets möjligheter att förebygga och bekämpa terrorism, och vi kommer kriminalisera resandet för att delta i träning med terroristgrupper.

Uppehöll sig länge vid brottslighet

Om man ska hålla ett tal inspirerat av Sverigedemokraterna går det inte att undvika frågan om brottslighet, en fråga som SD länge profilerat sig inom. Mycket riktigt adresserade Löfven samma retorik som bland annat Kent Ekeroth gjort sig känd för, alltså hårdare tag mot kriminaliteten.

– Och målet kan aldrig vara att bara få dessa gäng att hålla fred med varandra. Målet måste vara att dessa gäng upplöses.

– Det är principen i regeringens kriminalpolitik. Hårda mot brottsligheten. Hårda mot brottens grogrund.

Och så var det invandringsfrågan då

Borta var ordet mångkultur i Löfvens retorik, det nämndes inte en enda gång. Det är också en nödvändighet om man ska försöka skapa en trovärdighet hos Sverigedemokraternas gräsrötter. Ej heller var det prat om öppna gränser, tvärtom valde Löfven att betona att vi ska ha en reglerad invandring. Ordet ”papperslös” förekom inte heller en enda gång, däremot en mening om att de som får avslag ska återvända.

– Vi ska ha en reglerad invandring, där rätten till asyl prövas och respekteras. Där de som får avslag får återvända, men de som beviljas asyl får ett värdigt mottagande.

Att Sverigedemokrater länge hävdat att det finns invandrare som kommer hit på falska premisser är inget nytt. Även om budskapet är detsamma, var retoriken något annorlunda när Löfven adresserade exakt samma sak.

– Vi behöver också slå ned mot dem som profiterar på människor på flykt, som säljer pass eller jobberbjudanden, och lurar hit människor under falska premisser.

Vidare till tiggeriet

Knappt har rubrikerna i medierna försvunnit efter Sverigedemokraternas mycket omtalade kampanj mot tiggeri, en kampanj som hade ett förhållandevis försiktigt språkbruk. När Löfven talade var han betydligt mer rakt på sak och dundrade att det enda rimliga är att ingen tigger på våra gator.

– Jag anser att det enda rimliga målet för Sverige är ett samhälle där absolut ingen tigger på våra gator.

Och när han ändå pratade om tiggeri gick han all in i en annan känslig fråga. Nu är Socialdemokraternas linje att inga kåkstäder ska växa fram i spåren av tiggare som kommer till Sverige, en linje som mycket väl kan möta protester då flera på vänsterkanten agerat i rakt motsatt riktning – i Malmö försöker man bidra på olika sätt för att tiggare ska kunna bo kvar på en industritomt.

– Vi tillåter inte olovliga bosättningar på allmän eller privat mark.

Sen, som en avrundning på tiggarfrågan, gick Löfven på slam dunk. Här tangerade han vad en Sverigedemokrat på lokalnivå normalt begränsar sig till att yttra – tiggarna ska tillbaka till sina hemländer, kort och gott.

– Att se till att de människor som tigger kommer in i utbildning och sociala system i sina hemländer.

Vänsterextremisterna mötte kritik

Löfven adresserade även ett hårdare samtalsklimat i Sverige, ett klimat som många gånger går över i hot och även våldsdåd. Han garderade sig med att nämna hat och hot mot exempelvis tiggare eller mot unga tjejer, men det intressanta var att han även adresserade de leden han själv tidigare har demonstrerat ihop med.

– Som får en vänsterextremist att hota någon för att den har högeråsikter.

Och som en avrundning på hela SD-talet, lite som en prick över i:et, valde Löfven att damma av lite klassisk hederlig nationalism. Och vad är då inte bättre än att adressera den vackra svenska blågula fanan på klassiskt SDU-manér?

– I vår vilja att analysera och attackera samhällsproblemen så glömmer man lätt allt det som gör Sverige till ett land värt att älska. Men det är dags att ta diskussionen om vad Sverige ska symbolisera. Vad ska vår vackra blågula flagga representera?

Om någon händelsevis tror att citaten är påhittade, kan ni gå in här på socialdemokraternas hemsida och läsa hela talet. För övrigt, som ett lackmustest, kan även noteras att Fria Tider skriver mycket positivt om den nya retoriken från Löfven.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag