Så förbereder sig SD för att fälla regeringen

Sverigedemokraterna visar musklerna. Foto: Sven Pernils / Nyheter Idag
  • Fredag 14 nov 2014 2014-11-14
E-post

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag avslöja att partitoppen i Sverigedemokraterna söker ett brett förankrat mandat i partiet för att fälla regeringen.  – Jag tror oddsen är 80% att vi fäller regeringen, säger en källa med insyn i partitoppen till Nyheter Idag.

En regeringskris kan vänta om Sverigedemokraterna väljer att rösta på Alliansens budget och beslutet kan vara det mest ödesdigra hittills i Sverigedemokraternas historia. Tillförordnad partiledare Mattias Karlsson har förklarat att de tänker stödja den budget de bedömer är minst skadlig för Sverige.

Nu kan Nyheter Idag avslöja att det inte bara är respektive budget som avgör beslutet. Formerna för att fatta beslut i frågan inbegriper att lyssna till samtliga riksdagsledamöter men även med distrikten runt om i landet.

– Den politiska ledningen bestämmer utifrån en diskussion i gruppen, efter att ha hört alla enskilt och sen överlagt med varandra, förklarar en källa med god insyn i partiet för Nyheter Idag.

I den politiska ledningen ingår Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson, Richard Jomshof, Martin Kinnunen, Linus Bylund och Oscar Sjöstedt. Förfarandet tolkas internt i partiet som att ledningen söker mandat för att rösta för Alliansens budget. Om så sker har Stefan Löfven lovat att träda åt sidan vilket utlöser en regeringskris. Om inte en ny regering kan skapas, exempelvis genom att S samarbetar med något av Allianspartierna väntar ett extraval.

– Jag tror oddsen är 80% att vi fäller regeringen, säger källan till Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag