Så försöker Expressen rädda Ygeman

Expressen vill rädda socialdemokraten – trots skandalen.
  • Onsdag 26 jul 2017 2017-07-26
E-post 1910

SVERIGE Inrikesminister Anders Ygeman höll tyst i ett år inför statsminister Stefan Löfven om uppgifter som rör rikets säkerhet. En förklaring som Ygeman för fram är att han, i ett års tid, saknade lämplig lokal för att informera Löfven. Nu argumenterar Expressen i en ledare att Ygeman bör få sitta kvar som minister.

”Det borde räcka med att infrastrukturministern får gå”, skriver tidningen Expressen i en osignerad ledare på onsdagen efter att Allianspartierna meddelat att de avser rikta misstroendevotum mot tre statsråd. Tidningen argumenterar i sin ledare att det borde räcka med Anna Johansson, det enda statsråd som inte kände till något som IT-skandalen.

Expressen förklarar aldrig varför Ygeman, det statsråd som står i skandalens centrum, borde få sitta kvar. Istället för tidningen ett resonemang om varför försvarsminister Peter Hultqvist (S) borde skonas, detta trots att han också kände till uppgifterna men precis som Ygeman valde att hålla tyst. Ej heller valde Hultqvist att ta upp frågan i det säkerhetspolitiska rådet, trots att rådet är till för precis den här typen av viktiga underättelser.

I slutklämmen argumenterar Expressen att Stefan Löfven bör avpolletera Anna Johansson och sedan sitta kvar som statsminister, trots den omfattande skandalen som äventyrat rikets säkerhet. Vidare uppmanar Expressen i praktiken Alliansen att inte ta makten eller störa regeringen genom att försöka avsätta fler ministrar.

”I stället bör han [Stefan Löfven, reds anm.] avpollettera Anna Johansson och hoppas att alliansen nöjer sig med det. Vilket den också bör göra”, avslutar Expressen sin ledare.

Även PM Nilsson försvarar skandalminister Ygeman

Den liberala debattören PM Nilsson försöker också hjälpa Socialdemokraterna. Han har själv en bakgrund från Expressen och arbetar på Dagens Industri som ingår i samma koncern. Nu går han så långt att han kallar IT-läckan för ”alliansens säkerhetsförsummelser”.

”Johansson är naturligt men Ygeman o Hultqvist är att ta i för mkt. De två har mer än andra reparerat alliansens säkerhetsförsummelser”, skriver PM Nilsson.

Det budskapet retweetas även av chefen för Expressens ledarsida Anna Dahlberg.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag