Så hånas ”årets jurist”-priset som gick till Linnea Claeson

Linnea Claesson. Foto: Faksimil dagensjuridik.se
  • Lördag 1 dec 2018 2018-12-01
E-post

”Det känns lite kontroversiellt och busigt” sade Linnéa Claeson till Aftonbladet, samma tidning som hon själv skriver kolumner för. Utmärkelsen från Dagens Juridik väcker reaktioner då Claeson ännu inte har någon juristutbildning. Nu hånas priset av en lång rad Twitter-användare.

Nyheten att tilldela Linnea Claesson pris för årets jurist väcker minst sagt reaktioner. Hon är känd som handbollsspelare, som opinionsbildare och för sin roll som kolumnist på Aftonbladet. Och så studerar hon juridik, men har ännu inte tagit en juristexamen. Det hindrar emellertid inte Dagens Juridik att ge henne priset ”Årets jurist”.

– Det känns lite kontroversiellt och busigt, säger hon till tidningen hon själv skriver kolumner för.

Tidningen har även talat med Stefan Wahlberg, chefredaktör för Dagens Juridik. Han berättar hur resonemanget gick när priset gick till Claesson trots att hon saknar juristexamen.

– Vi diskuterade internt om vi skulle ta någon hänsyn till det, men kom fram till att det vore alldeles för formalistiskt. Linnéa Claeson har ett enormt rättspatos som genomsyrar hela hennes gärning och hon sätter in juridiken i ett sammanhang som rör våra mest grundläggande rättigheter, säger han.

I ett videoklipp, som Dagens Juridik publicerar, intervjuas Linnea Claesson med anledning av priset. Där förklarar Claesson att hon velat bli jurist sedan hon var fem år gammal.

Många reaktioner i sociala medier

Även om inte Wahlberg och Dagens Juridik väljer att ta hänsyn till avsaknaden av en examen är tongångarna i sociala medier inte lika förlåtande. På Twitter har juristpriset blivit föremål för omfattande hån och ironier. Flera användare drar paralleller till egna förslag på kommande priser som kan delas ut till kända profiler.

Exempelvis radar en twittrare upp olika alternativa pris där socialdemokraten Veronica Palm kan utses till ”årets tänkare”. Vidare föreslås socialdemokraten Katrin Stjernfeldt Jammeh, som är kommunpolitiker i Malmö, som tänkbar pristagare till ”Årets ekonom”.

En rad andra kända som okända Twitterprofiler har har hakat på trenden för att utse olika ironiska priser för att håna Dagens juridik. Nedan följer ett axplock av exempel från Twitter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag