Så har vi arbetat med avslöjandena om den hemliga maktkuppen

Vänster till vänster och höger till höger i ett ostädat arbetsrum i en förort någonstans. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 23 nov 2015 2015-11-23
E-post

STOCKHOLM Det är ett långt arbete som ligger bakom avslöjandena om den dolda maktkuppen i Sverigedemokraterna. Chang Frick på Nyheter Idag har arbetat med storyn en längre tid, men har även tagit hjälp av researchern Mathias Wåg – ett beslut som kan uppfattas som kontroversiellt.

Det är en rad nya uppgifter om vad som sker i partiet Sverigedemokraterna som Nyheter Idag kan avslöja. De nya uppgifterna som grundar sig i interna dokument och mejl är handlingar som Chang Frick lyckats få tillgång till, efter mycket om och men. Samtidigt har Frick behövt hjälp med att scanna av i princip samtliga nyhetsartiklar det senaste året som handlar om Sverigedemokraterna – ett tidsödande arbete som kräver en uppmärksamhet för detaljer.

Frick valde att ta hjälp av Mathias Wåg för arbetet med avslöjandet om den dolda maktkuppen i SD. Wåg har sammanställt uppgifter som publicerats i medier rörande personer som är centrala i storyn för att bit för bit kunna sätta händelser i ett sammanhang.

– Jag arbetar under stor tidspress och för mig är den här typen av arbete dels tidsödande men även ganska tråkigt. Man får sitta och googla i flera timmar för att hitta pusselbitarna som skapar sammanhangen som sätter ihop storyn. Där har Wåg varit till mycket stor hjälp, han är riktigt duktig på den typen av arbete, säger Frick.

När Wåg fick frågan om att söka på internet efter tidningsartiklar som berör centrala personer och händelser i det material som Frick kommit över, var det inget han tvekade på. Tvärtom brinner han för att granska ämnen som rör Sverigedemokraterna.

– Det här är unikt och exklusivt material som Frick kommit över, som är av journalistiskt intresse för alla som vill förstå vad som händer inom Sverigedemokraterna. Jag har kunnat bidra med arbetet att verifiera materialet externt och sätta det i ett sammanhang, säger Mathias Wåg.

”Förstår att folk kan ha åsikter”

Varken Frick eller Wåg tjänar några pengar på arbetet med avslöjandet, utan det sker i princip helt ideellt. Samtidigt har de bakgrund i radikalt olika politiska miljöer. Frick ser sig som borgerlig och har tidigare varit medlem i både Moderaterna och Sverigedemokraterna, samtidigt som Wåg ser sig om marxist och har en bakgrund långt ut på vänsterkanten.

– Jag förstår att folk kan ha åsikter om att jag vände mig till Wåg av alla människor. Men ska jag vara helt ärlig är han den enda jag känner som är beredd att lägga tid och energi på att gå igenom i princip samtliga tidningsartiklar som publicerats om SD det senaste året. Det är ett fasansfullt tråkigt arbete, tycker jag. Det är den typen av jobb man gärna ger till sina fiender, berättar Frick.

Wåg å sin sida upplever inte alls att det är ett tråkigt arbete han har bidragit med. Allt som kan bidra till att öka förståelsen om vad som sker i Sverigedemokraterna hjälper han gärna till med. Men det finns fler faktorer än så som motiverar Wåg.

– Research är ju min grej och det arbete jag bidragit med är ett typexempel på sådant som jag i vilket fall som arbetar med. Sen hoppas jag såklart att Chang får lite extra med skit för att han tagit hjälp av mig, det gör ju bara arbetet ännu roligare, avslutar Wåg.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag