Så jävlades SD med journalisterna

Journalisterna hade det tufft på Sverigedemokraternas valvaka. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Måndag 15 sep 2014 2014-09-15
E-post

VALET 2014 På Sverigedemokraternas valvaka fick journalister arbeta i en spartansk lokal. Några journalister satt på betonggolv med laptopen i knät. Utanför stod David Baas och fick inte komma in. – Jag träffade personal från Expressen och de var lite ledsna, sade Martin Kinnunen.

Nyheter Idag var på plats på Sverigedemokraternas valvaka där feststämningen var på topp. Men det var inte lika muntert överallt. Rummet som var avsett för journalister att arbeta i kunde haft mer att önska. Det fattades bord och stolar och stundtals fick journalister sitta på betonggolvet med laptopen i knät.

– Det är tufft att vara journalist, det kan du väl hålla med om?, svarar Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen när vi påpekar arbetsrummets undermåliga standard.

Expressen stod utanför i mörkret

Utanför lokalen stod en kameraman från tidningen Expressen. Tidigare under dagen har Sverigedemokraterna meddelat att Expressen inte var välkomna att bevaka valvakan och vi frågade partisekreterare Björn Söder om det ovanliga beslutet.

– De samarbetar med den vänsterextrema organisationen Researchgruppen. Vi tar avstånd från all form av extremism, förklarade Björn Söder för Nyheter Idag.

Utanför i mörkret stod den erkände journalisten David Baas som veckan innan valet kunnat avslöja flera skandaler inom Sverigedemokraterna. Det är i samarbete med journalistkollektivet Researchgruppen som Expressen kunnat berätta om vad företrädare för partiet skriver under anonymitet på olika nätsajter.

– Det har verkligen varit kraftiga reaktioner. Det är klart att det blir stor uppmärksamhet vid sådana här avslöjanden, inte minst med tanke på att det är slutet av valrörelsen, berättade David Baas för Nyheter Idag när vi mötte honom på parkeringen utanför Sverigedemokraternas valvaka.

Det såg ensamt ut för Expressen att stå med kamera och den prisbelönte journalisten David Baas strax utanför ingången till området. När Nyheter Idag pressar Martin Kinnuen om beslutet att stänga ute Expressen menar han att de ändå varit hänsynsfulla.

– Vi frågade iallafall om de ville ha lite mat.

I nedan video visar vi hur arbetsmiljön såg ut för journalisterna på SD-valvakan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag