Så kan Pavel Gamov avgöra regeringsfrågan

Löfven (t.v) och Gamov med två damer (t.h). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 13 sep 2018 2018-09-13
E-post 212

SVERIGE Tekniskt sett kan den före detta SD-politikern Pavel Gamov avgöra i den känsliga regeringsfrågan efter att Centerpartiet får ett extra mandat som Sverigedemokraterna förlorar i rösträkningen. Detta eftersom den uteslutne Centerpolitikern Mikail Yüksel överklagat ett beslut till valprövningsnämnden där Pavel Gamov sitter som vågmästare.

Under dagen står det klart att de rödgröna får 144 mandat i riksdagen och Allianspartierna totalt når 143 mandat. För Sverigedemokraterna landar valresultatet på 62 mandat, vilket med marginal gör SD till vågmästare. Emellertid kan Centerpartiets mandat vara avgörande i regeringsfrågan. Det menar Svante Linusson, professor i matematik på KTH och sakkunnig till Valprövningsnämnden.

– När Centern fick det här extra mandatet så får de majoritet tillsammans med de rödgröna, med ett mandats marginal, säger han till Aftonbladet.

Gamov kan teoretiskt släppa in ”gråa vargen” och sänka Löfven

För att Centerpartiet ska kunna skapa en majoritetsregering med de rödgröna krävs att alla mandaten är intakta. Emellertid kom nyheten i augusti att Centerpartiet utesluter toppkandidaten i Göteborg, Mikail Yüksel, efter misstankar om samröre med den extrema turkiska organisationen Grå vargarna.

Initialt godkände Länsstyrelsen önskan från Centerpartiet att stryka Yüksel som valbar riksdagskandidat – trots att hans namn stod på listan. Det beslutet har Yüksel överklagat till Valprövningsnämnden som väntas fatta avgörande beslut.

I nämnden sitter fem ledamöter från Socialdemokraterna, fyra ledamöter från Allianspartierna, en ordförande och så till sist Pavel Gamov – numera utesluten ur Sverigedemokraterna.

Och rent matematiskt kan alltså Pavel Gamov komma att få vågmästarroll i Valprövningsnämnden om Mikail Yüksels framtid – och därmed avgöra i en tänkbar regeringskonstellation då Centerpartiet i praktiken kan förlora ett mandat om Yüksel blir invald och därmed väntas bli politisk vilde.

På så vis kan Pavel Gamov teoretiskt stoppa Stefan Löfven och direkt avgöra i regeringsfrågan.

Uteslöts efter Moskvaresa – vägrade lämna sina mandat i riksdag och nämnder

Nyheter Idag har tidigare publicerat ett resereportage där Pavel Gamov reste som valobservatör till Moskva. Under den resan försökte Gamov utpressa den ryska staten om att betala en barnota samt ordna extra hotellrum till Gamov och två tjejer – annars hotade Gamov gå ut i ryska medier och anklaga landet för valfusk.

Efter att Nyheter Idag publicerade reportaget blev Gamov utesluten ur Sverigedemokraterna men har vägrat lämna sitt riksdagsmandat samt sin plats i Valprövningsnämnden. Nyheter Idag har sökt Gamov för en kommentar utan resultat.

Läs också: Den svenska diplomaten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag