Så löser vi problemet med flygskam

Genrebild. Foto: Jason Peper (CC BY-SA 2.0)
  • Onsdag 17 jul 2019 2019-07-17
E-post 1287

BLOGG Många människor som lovar att sluta flyga trillar lätt dit när kvällstidningarnas utlovade växthuseffekt vägrar infinna sig, något som Svenska Dagbladet uppmärksammar. Men det finns en mycket konstruktiv lösning för att råda bot på skammen.

Tidningen Svenska Dagbladet rapporterar om rekordbokningar på ”sista minuten”-resor samtidigt som det råder ”tråkväder” i Sverige. Rubriken på artikeln lyder ”trots flygskam – många panikbokar resor”.

Ämnet är minst sagt känsligt i den svenska folksjälen. Nyligen uppmärksammade Nyheter Idag att Aftonbladets ledarskribent fastnat på bild någonstans på Arlanda när han gör det förbjudna. Debatten och anklagelserna om hyckleri lät inte vänta på sig.

Lika utsatta är Instagramprofiler och så kallade influencers som å ena sidan varnar för klimathotet, men som samtidigt blir påkomna med att själva ta flyget.

Skam är en farlig känsla som kan leda till att människor blir introverta och mår dåligt. Det blir ett slags folkhälsoproblem till slut. Jämför med rökning, trots varningstexter och bilder på ruttnande tänder säljs dessa cigarettpaket lik förbannat.

Det är helt enkelt svårt att sluta flyga, det är bara att erkänna.

Samtidigt avlöser kvällstidningars rubriker om klimatnödläge varandra och Greta Thunberg uppmanar oss att få panik. Det är nästan så man kan tro att gemene svensk inte längre tar medierna på allvar.

Inte blir det bättre när Anders Lindberg själv tar flyget. Därför behöver vi föredömen, några som kan gå i första ledet och inspirera oss andra för att den viktiga klimatomställningen blir verklighet.

Därför föreslår jag följande. Eller nej, jag kräver följande. Den socialdemokratiska regeringen ska omgående skapa tjänsten ”Flygpaus”. Den ska fungera exakt som tjänsten ”Spelpaus”, alltså dit speltorskar vänder sig för att spärra sig själva från att spela på casinosidor på internet.

Flygpaus ska sedan automatiskt vara uppkopplat mot alla flygplatser och återförsäljare av flygbiljetter. Eftersom du måste ange namn och personnummer när du köper flygbiljett kan systemet med enkelhet sätta stopp om en ledarskribent, influencer eller miljöpartist försöker göra det förbjudna.

Det ska även vara möjligt att, på frivillig väg och i enlighet med GDPR, få ett offentligt ”bevis” på att man spärrat sig själv. På så sätt kan ledarskribenten, influencern eller miljöpartisten med trovärdighet visa att de menar allvar med klimatnödläget.

Precis som speltorsken kan rädda sin ekonomi får nu en rad offentliga personligheter möjligheten att rädda sina ansikten och slippa alla anklagelser om hyckleri.

Sedan tycker jag Sverige ska lobba stenhårt mot resten av världens länder att införa systemet globalt. Och när de ändå håller på kan vår feministiska regering kräva en implementering av rökförbudet i hela EU.

Det är dags att vi kräver av våra opinionsbildare och styrande elit att de lever som de lär!

PS. För er andra kan jag rekommendera värmen i Kroatien. Det är billig öl, trevligt folk och mycket att upptäcka. Och om allt går vägen kan du vara säker på att du slipper risken att sitta bredvid en ledarskribent, influencer eller miljöpartist på flyget. Win-win.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag