Så lurade DN Sverige: Avfärdade Akilovs ISIS-chatt som påhitt från parodikonto

Foto: Roger Sahlström samt Twitterkontot @tvjihad
  • Onsdag 31 jan 2018 2018-01-31
E-post 2728

STOCKHOLM När Dagens Nyheter skulle undersöka en terror-chatt, som avslöjar att Rakhmat Akilov planerade dådet på Drottninggatan med en IS-terrorist, trodde DN att allt var parodi. DN:s ”parodi-artikel” lurade Expressen, Resumé och möjligen regeringen. Nu kan Nyheter Idag avslöja att Akilovs terror-chatt var allt annat än ett skämt.

Kort efter terrordådet på Drottninggatan publicerar det ryskspråkiga Twitterkontot @tvjihad en skärdump från en chatt mellan Rakhmat Akilov och IS-terroristen ”Abu Fatyma”. I konversationen omnämns detaljer som att Akilov befinner sig vid en flygplats efter terrordådet, att han kört över ett tiotal människor och att han skadat sig. Dessa uppgifter publiceras innan det är känt att Akilov faktiskt befunnit sig vid Arlanda flygplats.

Uppgifterna är sensationella. Inom loppet av några timmar efter terrordådet finns ett mycket hett spår om en direkt koppling mellan Akilov och en aktiv IS-terrorist. Frågan om dådet verkligen var ett terrordåd hängde i luften. Tre dagar efter händelsen, den 10 april, rapporterar Expressen tidigt på morgonen om uppgifterna i chattkonversationen. Även Dagens Industri återger Akilovs uppseendeväckande terror-konversation.

Men nu hände ett journalistiskt misstag som fick långtgående konsekvenser.

DN trodde det var parodi: ”Uppgifterna är helt falska”

Bara timmar efter att Expressen publicerar uppgifterna från chatt-konversationen undermineras avslöjandet av en DN-artikel som påstår att ”mycket talar för att uppgifterna är helt falska”. DN berättar att uppgifterna från chattkonversationen har rapporterats i flera ryska medier, men även i svensk press. Att uppgifterna inte var korrekta styrker DN genom en intervju med Mikael Storsjö som förklarar hur det ligger till.

– Twitterkontot är en parodi, antagligen står någon nationalist i Ryssland bakom detta konto.

Men Storsjö har ingenting med Twitterkontot @tvjihad att göra – det konto som publicerade de uppseendeväckande uppgifterna. Däremot är Storsjö registrerad ägare till sajten Kavkaz Center – en sajt som är terrorlistad av Ryssland. Trots att Storsjö talar om för DN att han inte har något med Twitterkontot att göra, väljer DN ändå att okritiskt publicera Storsjös spekulationer om att allt bara är parodi.

Men det journalistiska misstagen slutar inte där. Det visar sig att DN aldrig kontaktade den riktiga personen bakom Twitterkontot, något som däremot Nyheter Idag lyckas med.

DN-artikeln lurade Expressen, Resumé och möjligen regeringen

Kort efter att Dagens Nyheter publicerar artikeln med rubrik ”Uppgifter om terrorist-chatt tillbakavisas” kom branschmedier att okritiskt rapportera vad DN påstår. Tidningen Resumé skriver i rubriken att ”omtalad IS-chatt misstänks vara fejkad” och berättar i sin artikel att chattkonversationen troligen är fabricerad, men hänvisning till DN.

Tidningen Journalisten köper också DN-artikeln rakt av. De skriver i rubriken att ”terror-chatt kan vara falsk nyhet” och återger även de rakt av vad DN påstår. Även Nyheter24 hänvisar till DN:s parodi-artikel, men till skillnad från övriga medier har Nyheter24 även talat med personen bakom det ryska Twitterkontot.

Möjligen lyckas DN även lura regeringen. På en engelskspråkig del av regeringens hemsida, som behandlar fakta om migration, påstås att det ännu saknas bevis för att dådet på Drottninggatan verkligen har med islamistisk terrorism att göra.

Svenska polisens bevis: ISIS-chatt var inte parodi – Det var blodigt allvar

Den skärmdumpade konversationen kommer från ett ryskspråkigt chattforum som heter ”Халифат-Халифат”, vilket på svenska blir ”Kalifat-Kalifat”. Personen bakom det ryska Twitterkontot, som publicerade delar av konversationen, har länge arbetat med att kartlägga jihadister inom det forna Sovjetblocket. Det visar sig att den man i Ryssland, som DN väljer att inte kontakta, har central information att lämna.

– Abu Fatima var en av de mest aktiva i de här chattkonversationerna. Han pratade med ”wanna be”-jihadister om situationen i ISIS-kontrollerade områden och gav dem olika råd, säger han till Nyheter Idag och fortsätter:

– Som jag förstår det blev han bekant med Akilov i chattrummet ”Kalifat-Kalifat” och de började chatta med varandra. Han gav honom särskilda instruktioner i hur man tillverkar en bomb och de chattade med varandra både innan och efter terrordådet.

Nu kan Nyheter Idag avslöja att chatt-konversationen, som DN dömer ut som falsk, återfinns i Rakhmat Akilovs telefon. I polisens förundersökning återges hela chatt-historiken med Abu Fatyma. Den skärmdump som Twitterkontot publicerar stämmer ord för ord. Även klockslagen, justerat för tidsskillnad, är detsamma. Ingenting i polisens omfattande förundersökning pekar på att terror-chattarna har med parodi att göra – tvärtom, allt var på fullt allvar.

– Jag blev mycket ledsen över att se anklagelserna mot mig i svenska medier. De kallade mig ”en nationalist” och anklagade mig för att publicera falska skärmdumpar. Faktum är att jag är mycket engagerad i att följa jihadisternas agenda. Jag är en sorts expert på det. Jag följer jihadisternas olika chatt-rum där det brukar dyka upp intressant material, säger den ryska jihadist-experten till Nyheter Idag.

Under gårdagen uppmärksammade Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson saken först av alla och skrev på Facebook att ”DN skadade den initiala förståelsen av förloppet”.

+PLUS Läs hela ISIS-chatten mellan Rakhmat Akilov och Abu Fatyma

FAKTA: Dagens Nyheter

Dagens Nyheter ingår i en satsning mot "Fake news" tillsammans med Sveriges Television, Sveriges Radio och Svenska Dagbladet. Tillsammans ska de granska vad de menar är falska påståenden i media.

Projektet finansieras delvis av statliga Vinnova.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag