Så lurar Dagens Nyheter läsarna om trygghet: ”Skandalös skönmålning”

Den borgerliga debattören Fredrik Antonsson ger inte mycket för DN-journalistik. Foto: Faksimil DN.se / Privat
  • Onsdag 12 aug 2015 2015-08-12
E-post 7441

STOCKHOLM I samband med det blodiga knivdådet på Ikea i Västerås publicerade Dagens Nyheter en artikel som slog fast att tryggheten har ökat. Men påståendet är falskt. – De valde att inte titta på samtliga våldsbrott. Blir man bara otrygg av att bli mördad men inte av att bli misshandlad enligt Dagens Nyheter? frågar sig bloggaren Fredrik Antonsson.

Flera användare i sociala medier reagerade på Dagens Nyheters rapportering om det blodiga knivdådet i Västerås som krävt två människors liv. Framför allt en artikel om att Sverige blivit tryggare har väckt stora diskussioner och nu har bloggaren Fredrik Antonsson med bakgrund i Moderaterna tagit sig an frågan.

DN far med osanning – Sverige har inte alls blivit tryggare

I en artikel, som fått stor spridning, möts läsaren av det felaktiga påståendet att Sverige har blivit tryggare. ”Svaret är att Sverige, trots allt, har blivit tryggare”, slår DN fast – trots att de enbart tittat på statistik för våld med dödlig utgång.

– De tittade på mord och dråp och fann att det hade minskat. Men de valde att inte titta på samtliga våldsbrott. Blir man bara otrygg av att bli mördad men inte av att bli misshandlad, enligt DN? säger Fredrik Antonsson till Nyheter Idag.

I ett blogginlägg har Antonsson gått igenom olika typer av våldsbrott som misshandel, våldtäkter och mord-/dråpförsök. Siffrorna är tydliga, våldet har ökat mycket kraftigt sedan 70-talet. Enligt de siffror Antonsson redovisar har det totala antalet anmälda våldsbrott ökat från 27 016 stycken år 1975 till hisnande 108 071 stycken år 2014.

Även om man korrigerar för befolkningsökning och ökad anmälningsbenägenhet visar siffrorna en dramatisk ökning av våldet i Sverige. Samtliga siffror som Antonsson presenterar kommer från Brottsförebyggande rådets databas som finns tillgänglig via internet.

– Jag tycker att Dagens Nyheter ägnar sig åt skönmålning. Politisk och psykologisk krigföring. Jag skulle kalla det en skandalös skönmålning, vilken mellanstadieelev som helst skulle kunna hitta mer information än vad DN presenterar i sin artikel, säger Antonsson till Nyheter Idag.

Här kan du läsa Antonssons blogginlägg som går igenom anmälda våldsbrott i Sverige.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag