Så många kommunplacerade migranter kommer din kommun att ta emot nästa år – hela listan

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Onsdag 28 Nov 2018 2018-11-28
E-post 601

SVERIGE Nu är det klart med fördelningen av så kallade nyanlända invandrare till landets kommuner för 2019. 

Enligt bosättningslagen, som trädde i kraft 2016, tvingas svenska kommuner ta emot ett visst antal nyanlända per år. Regeringen avgör hur många som ska anvisas till länen, och sedan är det upp till länsstyrelserna att fördela de nyanlända mellan kommunerna.

Läs mer: Stockholm toppar – så många nyanlända måste ditt län ta emot nästa år

9 000 migranter ska kommunplaceras under 2019 vilket är en minskning jämfört med 2018 då 15 200 kommunplacerades.

Störst mottagande sker i Stockholm med 1 188 nyanlända. Näst mest tar Göteborg (427) emot. På tredjeplats kommer Linköping (213). Noterbart är att Sveriges tredje största stad Malmö inte är bland de 30 kommuner som ska ta emot flest. Redan på 13:e plats kommer Kungälv, en av Sveriges mindre kommuner. Den lilla västkustkommunen kommer att ta emot 100 nyanlända under 2019.

Anhöriginvandringen fortsätter att vara stor. Mellan januari och oktober kom knappt 38 000 invandrare till Sverige på så kallad anknytning. De blir inte kommunplacerade. Fram till och med oktober hade knappt 107 000 invandrare fått uppehållstillstånd i Sverige i år.

Prova på PLUS och kolla hur det ser ut i din kommun!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag