Så mycket har M och S tappat till SD: ”Det nya arbetarpartiet”

Bild: Nyheter Idag / Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)
  • Söndag 21 aug 2022 2022-08-21
E-post 830

Omkring 60 000 väljare har lämnat M respektive S för SD den senaste mandatperioden. Under samma period har Centerpartiet förlorat lika många väljare till Socialdemokraterna. Detta enligt en analys från SVT/Novus om hur väljarna bytt läger de senaste fyra åren.
– Jag tycker att Sverigedemokraterna är det nya arbetarpartiet, säger Nässjös kommunpolitiker Leif Ternstedt, som lämnade S för SD, till SVT.

I mer än 20 år var Ternstedt politiker för S i Nässjö kommun. Tidigare var det helt uteslutet för honom att byta parti. Men han tycker att Socialdemokraterna har lämnat sina rötter.

– Mina knegarkompisar var med i sossarna när det var ett arbetarparti. Men det är det inte längre. Jag tycker att Sverigedemokraterna är det nya arbetarpartiet. Och de väljare jag mötte hos Socialdemokraterna för 25 år sedan möter jag hos Sverigedemokraterna i dag, säger han till SVT.

Läs även: Han gick från S till SD: ”Det är ju arbetare, de jag mötte i sossarna för 20 år sedan ungefär”

Novus vd Torbjörn Sjöström påpekar att SD numera har ett näst intill lika stort stöd bland LO-medlemmar som S och att partiet sett till väljarbasen är mer att betrakta som ett arbetarparti än ett högerparti.

Väljarflykt från C

Samtidigt som S tappat till SD har regeringspartiet emellertid vunnit ungefär lika många röster från stödpartiet C under mandatperioden. Totalt sett har centern förlorat cirka 60 00o väljare till Magdalena Anderssons parti.

– Stödpartier tappar ofta väljare till det regeringsbärande partiet, säger Torbjörn Sjöström till SVT.

Enligt analysen har även Miljöpartiet tappat omkring 40 000 väljare till S medan ungefär 50 000 väljare gått från KD till L.

Läs även: C passeras av MP i Sentio – SD tappar stort

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag