Så övervakas Windows 10-användare av Microsoft – Och så kan den stoppas

Enheter med WIndows 10. Foto: DobaKung
  • Fredag 8 jan 2016 2016-01-08
E-post 60

USA Microsoft släppte under veckan statistik över hur operativsystemet Windows 10 används av sina användare. Nu får mjukvarujätten kritik för att den storskaliga insamlingen av användardata är ett hot mot integriteten.

Under 2015 ägnade Windows 10-användare 4 000 miljarder timmar åt att spela dataspel, 44,5 miljarder minuter åt att surfa i den nya webbläsaren Microsoft Edge samt hann med att titta på 82 miljarder fotografier med den i operativsystemet förinstallerade fotoappen.

Allt detta enligt ett blogginlägg som i måndags postades på Microsofts egen blogg.

Microsoft konstaterar dessutom att Windows 10 numera finns på över 200 miljoner enheter och statistiken om hur användarna använder Windows 10 hämtas in från alla dessa enheter.

Men att Microsoft sysslar med så pass omfattande övervakning av sina användare genom att samla på sig data om dem är något som möter kritik.

En av kritikerna är datasäkerhetsexperten professor Alan Woodward. Han säger till BBC att även om Microsoft idag bara använder den data som samlas in för att föra statistik så vet man inget om hur det kommer se ut i framtiden.

– Denna information kanske samlas in för ett visst syfte, men hur länge kommer den att lagras? Vad mer kommer de att använda den till? frågar han sig.

Det är möjligt att stänga av Microsofts insamlande av data, om man så önskar, men standardinställningen i Windows 10 är att data samlas in.

– Jag har märkt det eftersom jag installerat det en hel del senaste tiden. Standardinställningen är att de samlar in en hel del om ens användarvanor och skickar till Microsoft, säger Woodward.

– Jag tror en del människor är förda bakom ljuset här, de är inte medvetna om vad som pågår.

För den som vill ta bort Microsofts möjlighet att ”spionera” på dem finns en guide här (engelska).

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag