Så sätter Ryssland skräck i världen – Nya dödsvapen visas upp på militärparad

Renderad bild på nya vagnen T-14.
  • Fredag 17 apr 2015 2015-04-17
E-post 92

RYSSLAND Den 9:e maj firar Ryssland att de besegrade nazisterna i andra världskriget med en stor och pampig militärparad. I samband med den paraden väntas Ryssland visa upp sina senaste vapen och redan nu meddelar nyhetsbyrån Sputnik News vilka militära nyheter som är att vänta.

Den 9:e maj är en stor dag i Ryssland då man firar att man besegrade nazisterna och satte punkt för andra världskriget. Det har blivit en tradition att hålla en stor militärparad och i samband med den visar man upp de senaste vapensystemen, något som uppfattas som en show för att visa omvärlden sina militära muskler.

Den ryska nyhetsbyrån Sputnik News berättar vilka några av de nya vapensystemen vi kan vänta oss att se under paraden. Bland annat kommer en ny stridsvagn med beteckningen T-14 att visas upp, en vagn som enligt Sputnik News baseras på den helt nyutvecklade plattformen Armata. Stridsvagnen ska enligt uppgifter ha ett slätborrat eldrör kaliber 125 millimeter och ett obemannat torn. Istället manövreras vagnen från chassit.

Även en nyutvecklad haubits väntas visas upp som går under betäckningen ”2S35-SV Koalitsiya”. Den ska efterträda en äldre modell från 80-talet, 2S19 Msta-S. Enligt Sputnik News finns det ännu inte så mycket information om den nya haubitsen men även den ska vara byggd på den nya plattformen Armata.

En rad nyheter är även att vänta vad gäller mekaniserad trupptransport. I en rad nyheter presenteras såväl bandgående som hjulbundna enheter. Det gemensamma är modernare skydd för direkt och indirekt eld, nyare vapensystem samt uppgraderad kommunikationsutrustning och förmåga till mörkerseende.

Slutligen väntas även Ryssland visa upp det nyutvecklade interkontinentala ballistiska robotsystemet RS-24 Yars, vilken enligt uppgift kan bära upp till tio stridsspetsar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag