Så ska Putin bekämpa terrorstaten ISIS

Foto: Alexei Druzhinin / Ria Novosti
  • Onsdag 30 sep 2015 2015-09-30
E-post 4164

RYSSLAND Under onsdagen stod det klart att den ryske presidenten Vladimir Putin fått mandat av landets parlament att sätta in stridsflyg i Syrien. Nyheter Idag har tittat närmare på hur Putin en gång för alla ska sätta stopp för terrorstaten ISIS.

Inbördeskriget i Syrien har kommit att bli den mest omtalade väpnade konflikten som pågår just nu. Den islamistiska terrorstaten ISIS håller stora delar av Syrien och Irak i ett järngrepp samtidigt som USA och västländer inte lyckats nå framgång med att hitta en lösning på konflikten.

Sedan några veckor har rapporter haglat i medier om att Ryssland skickar avancerad militär utrustning, framför allt till en flygbas i Latakia i västra Syrien. Det har varit såväl bepansrade fordon, stridsvagnar men även luftvärn och stridsflygplan.

Och på onsdagen stod det klart. Nu har den ryske presidenten Vladimir Putin fått grönt ljus av det ryska parlamentet att genomföra militära insatser i Syrien för att en gång för alla sätta stopp för terrorstatens härjningar i mellanöstern.

Kommer attackera från luften

Det är i nuläget inte aktuellt att Ryssland går in med egna marktrupper mot islamiska staten. Däremot finns flera rapporter som visar att Ryssland hjälper Syriska statens militärstyrkor med materiel och möjligen även bepansrade fordon. Även satellitbilder från den syriska flygbasen Latakia har visat att ryska stridsvagnar närvarar i Syrien och enligt medierapporter ska det handla den mer moderna varianten T-90.

– Det militära målet med operationen är strikt att tillhandahålla militärt luftunderstöd för de Syriska styrkorna i deras strid mot den islamiska staten, säger Putins stabschef Sergej Ivanov enligt RT.

Ivanov vill inte gå in på antalet stridsflygplan eller vilka resurser Ryssland sätter in i Syrien. Det står däremot klart att ett antal ryska stridsflygplan redan befinner sig i Syrien och enligt rapporter ska det röra sig om såväl SU-25 som SU-30SM. Det tvåsitsiga stridsflygplanet SU-30SM är ett av de mer avancerade flygplanen med hög förmåga att attackera såväl mål i luften som på land.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag