Så ska rasifierade överleva valresultatet

  • Lördag 20 sep 2014 2014-09-20
E-post 104

VALET 2014 Resultatet i valet blev en chock. Nu har Rummet, en organisation för rasifierade, upprättat en strategisk guide för överlevnad. – Lyssna på våra berättelser utan att ifrågasätta, är ett av råden till allierade, alltså personer som inte är rasifierade själva.

Organisationen Rummet är till för personer som är rasifierade och Nyheter Idag har tidigare rapporterat om ett möte i Almedalen där vi inte fick närvara. En av metoderna för Rummets antirasism bygger på begreppet ”seperatism”, alltså att organisera sig i grupper efter hudfärg för att motverka just att människor delas in efter rasbegreppet.

Ämnet var superhett i veckans SVT Debatt där den rasifierade skådespelerskan Paloma Winneth diskuterade valresultatet i nyligen och hur hon försöker skydda sig mot det som händer i samhället. Hon förklarade hur hon, som rasifierad, upplever framför allt Sverigedemokraternas framgångar.

– Det här är inte högerextrema vindar, det här är en fascistisk orkan som inte nått sin kulmen och det kan sluta väldigt illa, förklarade Winneth i debattprogrammet.

Andra i debattprogrammet menade att det är bättre att försöka prata med Sverigedemokraternas väljare. Operasångaren Rickard Söderberg kunde visserligen förstå Paloma, men hade en annan taktik.

– Vill vi komma vidare måste vi förändra dem som röstar på SD och inte mobba ut dem, menade Söderberg.

Strategin: Lyssna utan att ifrågasätta

Nu har organisationen Rummet publicerat strategier för överlevnad på sin hemsida. Där finns tips och råd både till rasifierade individer, men även till de som är allierade med rasifierade personer.

– Lyssna på våra berättelser utan att ifrågasätta, är ett av råden till de allierade.

Listan med överlevnadstips har totalt 16 punkter, varav hälften är till rasifierade och andra hälften är till såkallade allierade. Ett av tipsen tar även upp hur kontakter med rättsvårdande myndigheter kan ske, om man inte själv orkar.

– Känn ingen skuld om du inte pallar polisanmäla hatbrott. Be en allierad att anmäla i ditt ställe, är rådet till den som känner sig för trött för att ringa till polisen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag