Så ska SDU-toppen skrämma trollen på Valborg med otäcka ansiktsmasken

Tobias Andersson är övertygad om att masken kommer skrämma bort trollen.
  • Söndag 30 apr 2017 2017-04-30
E-post

SMÅLAND En hemmagjord ansiktsmask föreställande Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg ska skrämma bort troll och oknytt på Valborgsmässoafton. Det berättar  Tobias Andersson, nationell talesperson för Ungsvenskarna, för Nyheter Idag. – Det känns som en lämplig utstyrsel, säger han.

Ett tiotal personer har samlats för att fira in valborg hemma hos SD-toppen Mattias Karlsson. Och i samband med firandet har sällskapet valt att klä ut sig i masker, något som Karlsson motiverar bakgrunden till på Facebook.

”Nu har jag tillverkat min första egna Valborremask, med inspiration ifrån traditionsbärarna i kulturkonservativa Dala-Floda. Ikväll klär vi oss fulare än trollen och skrämmer oknytten på flykten. Önskar alla vänner en glad och magisk valborgsnatt”, skriver Karlsson och publicerar en bild på sig själv iförd något som inte går att beskriva med ord.

Men det är inte bara Karlsson som valt att klä ut sig. I sällskapet närvarar även Tobias Andersson från Ungsvenskarna och han har bestämt sig för att vara värst av alla. Han publicerar en bild på Facebook där han låtit tillverka en ansiktsmask av Aftonbladets ledarskribent Anders Lindbergs profilbild på Twitter.

Nyheter Idag har talat med Andersson som förklarar varför han valde just en sådan mask.

– Så här är det, temat på festen är att klä ut sig själva fulare än troll. Det är kopplat till att man förr i tiden trodde att Valborgsmässoafton var ett tillfälle för att skrämma bort naturens väsen, genom att klä sig mer skräckinjagande än ett troll.

Syftet är att klä sig fulare än ett troll?

– Ja.

Och varför valde du då Anders Lindberg?

– Som traditionen talar om handlar det om att klä ut sig, eller likna något som är avskräckande. Det känns som en lämplig utstyrsel med ett symbolvärde i sig.

Vad tror du Anders Lindberg tänker om ditt val av maskering?

– Det är ju hans profilbild på Twitter, så han borde vara nöjd med att jag tog just den. Jag skulle kunna ta en värre bild. Jag är dock ganska säker på att han inte är jättepositiv till det.

När Nyheter Idag når Anders Lindberg för en kommentar via mejl om hur han ställer sig till Anderssons maskering är han kortfattad.

”Mitt råd till honom är att han dricker varannan vatten ikväll. Brukar funka, både mot att se oknytt – och att bli ett”, skriver Lindberg.

Nedan kan du läsa Karlssons Facebookuppdatering där han förklarar traditionen med att klä ut sig fulare än troll.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag