Så sörjer redaktionerna och politikerna diktatorn Fidel Castro

  • Lördag 26 Nov 2016 2016-11-26
E-post 565

SVERIGE Den kontroversielle tidigare kommunistledaren och diktatorn Fidel Castro på Kuba blev 90 år. Nu sörjer en lång rad politiker, kändisar och journalister den blodbesudlade diktatorn som fängslade tiotusentals homosexuella och politiska motståndare i koncentrationsläger samt lät avrätta tusentals människor.

Efter nyheten att Fidel Castro avlidit under lördagen har en rad kända profiler gett uttryck för sorg. Vänsterpartiets tidigare partiledare Lars Ohly säger till Aftonbladet att han kommer minnas den tidigare kubanske diktatorn som en stor ”inspirationskälla”.

– Det är verkligen en historisk personlighet som gått ur tiden, hans påverkan på tredje världen och på fattiga människors möjligheter att göra uppror på de som dominerat deras liv har varit enorm.

En annan som idag sörjer ”en hjälte” är författaren och journalisten Göran Greider.

Jenny Bengtsson, ordförande för hotell och restaurangförbundet, samt ledarskribent på tidningen ETC, har stor sorg idag över vad hon kallar ”en stor man”, samtidigt som hon tröstar sig med att en tidigare engelsk premiärminister är död.

Liknande tongångar hittar vi hos Sveriges Radio som i en rubriksättning kallar Fidel Castro för ”revolutionens ledare”.

Även de svenska socialdemokraterna har historiskt starka band till Kuba. 1975 besökte Olof Palme Kuba som förste ledare från västvärlden efter revolutionen. Den svenska statsministern hyllade då Castro. Med på resan var socialdemokraternas partisekreterare Sten Andersson och diplomaten Pierre Schori, senare kabinettssekreterare i S-regeringen.

Schori kände redan då Castro väl och fungerade som tolk. Den 78-årige Schori lät fylld av beundran då han under lördagen kommenterade diktatorns död i en TT intervju.

– Fidel Castro var en latinamerikansk David i kamp mot världens mäktigaste militärmakt, sade Schori.

EU kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är inte sämre. Även han kallar Fidel Castro för hjälte.

Vänstergruppen i Europaparlamentet GUE/NGL, där det svenska vänsterpartiet ingår, skriver idag en hyllning till Fidel Castro på sin hemsida.

“Vi kommer att minnas Fidel Castro som en heroisk statsman under 1900 talet, som vid sidan av Che Guevara, stod upp mot Batistas diktatur och möjliggjorde att den kubanska revolutionen fick ett stort världsligt stöd.“

I staden Orlando i USA vajade idag regnbågsflaggan på halv stång, skriver Katarina Andersson, tidigare USA korrespondent för tidningen Aftonbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag