Så sprider Expressen hat mot vita och svenskar – Hycklar med egna reportaget

Expressen gör ett reportage om fientlighet mot "vita" människor och svenskar – men berättar inte att de själva sprider sådana fördomar. Foto: faksimil expressen.se
  • Lördag 14 maj 2016 2016-05-14
E-post 940

LEDARE Under lördagen publicerar konkurrenten Expressen ett reportage från Seved i Malmö som belyser hur svenskar är utsatta på grund av sin etnicitet. I artikeln refereras exempelvis till en medarbetare på Aftonbladet. Vad tidningen inte berättar är att de själva bidragit starkt till hatet mot svenskar genom en rad publiceringar. Vi har listan på Expressens rasism och hat mot dig som råkar vara född svensk eller med vit hudfärg.

Att människor med svensk bakgrund kan råka illa ut på grund av sin etnicitet har länge varit ett diskussionsämne i sociala medier och på forum som Flashback. Nu har även konkurrenten Expressen valt att publicera en artikel med rubrik ”Hatet mot svennarna” som belyser rasismen riktad mot svenskar och människor som ser svenska ut, företrädelsevis med en vit hudfärg. Bland de exempel på retorik som de lyfter fram återfinns bland annat citat från en medarbetare på Aftonbladet.

Vad Expressen däremot inte berättar är att de själva under flera års tid bidragit starkt till att stärka fördomar och i vissa fall även spä på rasism och hat mot människor med en vit hudfärg eller för den delen svensk bakgrund.

Gör reklam för app där du får betala mer för att du är vit

I reportaget från stadsdelen Seved i Malmö har Expressen talat med Theodore Niemann som berättar att det finns fördomar i samhället om att han som svensk är rik och har mer pengar än exempelvis invandrare. Genomgående väljer Expressen att problematisera och visa den situation som många svenskar lever med.

Men vad Expressen samtidigt inte berättar är att de själva gör reklam för en framtida app som stärker just fördomar om att den vita mannen, eller svensken för den delen, tjänar mer pengar och således ska betala mer. Ingenstans i Expressens artikel omnämns det problematiska med att göra skillnad på människor utifrån hudfärg – istället beskrivs funktionen som en ”jämställdhetsapp” som är till för att skapa rättvisa.

”Brukar du och dina vänner splitta notan rakt av? Det behöver ni inte göra längre. Nu finns appen där notan delas upp efter lönegapet mellan män och kvinnor – samt hudfärg”, lyder ingressen på reklamartikeln.

Vita män som aldrig mer borde vinna

I februari 2015 publicerar Expressen en artikel som uppmanar till att människor med vit bakgrund inte bör vinna en Oscar. I en lista med 21 namn föreslås personer som aldrig någonsin igen ska ha en chans att vinna det prestigefulla priset, oavhängigt talang eller prestation. Expressen menar istället att människor ska vinna priser baserat på deras hudfärg – ja om du inte är vit förstås.

”Oscarsgalan i all ära: det är vackert, lyxigt och extremt kändistätt. Men ärligt talat, måste så himla många vita, tråkiga män vinna allt hela tiden”, skriver Expressens medarbetare Irena Pozar.

Några av de namn som Irena Pozar och Expressen inte vill ska uppmärksammas på Oscarsgalan för att de råkar ha en vit hudfärg är Robert de Niro, Tom Hanks, Clint Eastwood, Martin Scorsese och Kevin Costner.

Vita män är slavhandlare än idag

När man vill spä på hat och fördomar mot en grupp är det vanligt att man försöker måla ut denna grupp som hemsk, ond och förkastlig. Så gjorde nazisterna på 30-talet när det handlade om judar, de framställdes då som giriga, lömska och ohederliga. På samma sätt gör Expressens krönikör Betlehem Isaak när hon påstår att den vita mannen fortfarande bedriver slaveri, där svarta människor är förtryckta.

Hon menar att dagens konsumtion av exempelvis mobiltelefoner är den vita mannens förtryck mot afrikaner, eftersom metaller som tantal och niob förekommer i coltan – en blandning av två mineraler – som bryts i Kongo under mycket dåliga förhållanden.

”Och problematiken har brett ut sig. Det handlar inte bara om att den vita mannen fortfarande köper oss afrikaner. Det handlar inte bara om kolonialismen, att man tog afrikaner över atlanten. Att händer höggs av och att vi piskades. Det finns mer”, skriver hon.

Trots att mobiltelefoner och annan elektronik finns att köpa för människor av alla hudfärger, menar hon ändå att det i slutändan är den vite mannen som är förtryckaren den svarta som är offret. Någon annan förklaring ger hon inte till varför Kongo är ett korrupt land med låga löner.

”Nu blir vi alla också piskade med denna konsumtion, afrikaner blir fortfarande piskade psykiskt och fysiskt, allt för att behaga den ’vite mannen’ eller västländerna”, fortsätter hon sedan.

”Inget samband finns mellan hög invandring och människors känsla av trygghet på kvällen”

Ett annat sätt att underbygga hat mot människor på grund av etnicitet är att förneka att de över huvud taget är utsatta eller har varit utsatta. Det är vanligt att nazister förnekar att förintelsen av judar ägt rum och Turkiet vill inte erkänna folkmord på Armenier eller för den delen Seyfo, där kristna minoriteter som Assyrier, Syrianer och Kaldéer mördades med start 1915.

Expressen använder krönikören Lars Lindström samma resonemang, om än i mindre skala. Med rubriken ”Så avslöjas lögnerna om invandringen” förnekar han precis de sakerna som Expressen ett år senare berättar om i Malmö – en av de städer som tagit emot absolut mest människor från andra länder per capita.

”Inget samband finns mellan hög invandring och människors känsla av trygghet på kvällen”, påstår Lindström.

Det är sant att långt ifrån alla invandrare är elaka eller rasistiska mot svenskar. De allra flesta människorna, oavsett bakgrund, är hyggliga individer. Däremot har Sverige tagit emot en förhållandevis mycket stor mängd människor från andra länder samtidigt som det saknas arbeten och bostäder åt de här människorna. Resultatet har blivit en ökad segregation, klassklyftor och negativ spiral i samhället där rasism mot svenskar har kommit att bli en av flera oönskade effekter.

Därför är det inte orimligt att tala om ett kausalt samband – alltså orsak och verkan – mellan hög invandring och människors känsla av trygghet. Inte för att invandrare av naturen är elaka utan för att Sverige har ett system som inte fungerar. Och det har varit svårt för många människor att prata om det, eftersom individer som Expressens krönikör Lars Lindström snabbt är framme och påstår att man ljuger.

”En del har frågat varför jag ens måste skriva om det”

Federico Moreno som har skrivit reportaget i Expressen som visar hur svenskar kan vara offer för rasism berättar själv att ämnet är undertryckt. Folk vågar inte tala om det öppet, de värjer sig från att berätta om situationer där svensken – eller den som råkar vara ”vit” – kan utsättas för negativ och rasistisk behandling.

”Ovanligt många har tackat nej till att delta i reportaget. Både människor som arbetar med att hantera samhällskonflikter, och medievana debattörer. I flera fall har de sagt att ämnet är för svårt. För komplext. En del har frågat varför jag ens måste skriva om det”, står att läsa i hans egen text.

Men ingenstans nämner Expressen eller Moreno att den egna tidningen varit högst delaktig i att skapa det här samtalsklimatet. Istället väljer de att delvis ge skulden på sin egen konkurrent Aftonbladet när de tar med en tweet från Yasmin Hussein, ledarskribent på Aftonbladet. En tweet som i sammanhanget är ganska oskyldig.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag