Så stoppas Björn Söder: ”Socialdemokraterna röstar med kommunisterna”

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 24 sep 2018 2018-09-24
E-post 1300

Under måndagen meddelade Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman att partiet kommer rösta för Vänsterpartiets kandidat Lotta Johnsson Fornarve för att inte SD:s Björn Söder ska bli andre vice talman. – Det här gör att Socialdemokraterna binder sig hårdare med kommunisterna. Ett samarbete över blockgränsen försvåras, säger Johan Westerholm, Ledarsidorna.

På måndagen meddelade Anders Ygeman till Expressen Socialdemokraterna kommer att rösta på Lotta Johnsson Fornarve som andre vice talman. Skälet enligt Ygeman bottnar i motstånd mot Sverigedemokraternas kandidat, nuvarande andre vice talman Björn Söder.

– Ett sådant parti och en sådan person är inte lämplig att vara talman. Vi kommer inte att bidra till detta. S kommer därför att rösta på Lotta Johnsson Fornarve, säger Ygeman till Expressen.

Läs även: Johan Westerholm om MP:s nya islamistskandal: ”Bara toppen av ett isberg”

Johan Westerholm, ansvarig utgivare på Ledarsidorna, ser det som att Socialdemokraterna nu gör en tydlig vänstergir och att det får konsekvenser även för de förväntade förhandlingarna i talmansrundorna.

– Man drivs mot vänster och det kommer försvåra alla framtida samtal med Centerpartiet och Liberalerna, som är de partier man försökt locka över. Socialdemokraterna binds med det här hårdare i en allians med kommunisterna. Vänsterpartiet är ett parti som vill upphäva äganderätten. Då ska de kallas vid sitt rätta namn – de är kommunister, säger Johan Westerholm.

– Det här blir en signal till C och L om vad som är att vänta om de väljer att göra upp med Socialdemokraterna.

Har Socialdemokraterna gjort bort sig?

– Om jag säger så här – man vinner striden men försämrar chansen att vinna kriget. Man försämrar chansen att få bilda regering. Med den här tydliga alliansen mellan kommunister och S så blir alla lockbeten till Centerpartiet och Liberalerna rätt meningslösa. Bättre hade varit att lägga ner sina röster.

Varför gör man då så här om det innebär att man försvårar samarbete?

– Det är en kombination. Dels finns det en intern press. Många socialdemokrater ogillar SD på en nivå som kan vara svår att förstå för utomstående. Men man vill också svara på en medial dramaturgi, säger Johan Westerholm som förklarar att beslutet att stötta Lotta Johnsson Fornarve får omedelbara konsekvenser.

– Stefan Löfven kan börja packa väskorna och flytta ut från Sagerska palatset redan i eftermiddag. Det här gör att det ytterligare försvårat en blocköverskridande överenskommelse.

– Han har förenklat för Ulf Kristersson att få igenom en Alliansbudget eftersom att om Socialdemokraterna är så starkt bundna till kommunisterna så minskar sannolikheten drastiskt för att Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna skulle rösta mot en Alliansbudget.

Bli PLUS-medlem och läs om:

– Björn Söders framtid

– konsekvenserna för de rödgröna av utnämningen av en kommunist som andre vice talman

– den kommande högerregeringen

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag