Så tänker människor i en tid av ekonomisk osäkerhet

  • Måndag 12 dec 2022 2022-12-12
E-post

Den svenska inflationen ligger enligt index idag på en ökning med cirka 10% under bara den senaste månaden. Över året rapporterar den svenska riksbanken att ökningen har stigit med cirka 25% inom många områden. Detta har främst att göra med krig i närområdet, liksom en osäkerhet på marknaden över världen i stort. Situationen i världen har gjort att de flesta hushåll prioriterar bland sina utgifter och hela 75% av det svenska folket meddelar att de pga situationen har ställt om sig i sin vardag, enligt en undersökning som TV4 har gjort. Så hur ser denna omställning ut? 

Mer tid läggs på att hitta bra priser

Som första förändring anges att man som hushåll lägger mer tid än förut på att hitta bra priser på sajter som exempelvis Promocodius. Rabatter som hjälper till att klara vardagens köp utan att riskera ekonomiska problem. Här ser man också över samtliga utgifter och vare sig det handlar om att hitta en Jotex rabattkod för sköna sängkläder som har hög kvalitet och håller länge, eller om man föredrar att kunna bjuda barnen på något trevligt så finns det mycket att hämta i form av prisbesparingar online. 

Ta bort onödiga utgifter

Nästa viktiga steg är att ta bort onödiga utgifter som flera streamingtjänster och istället bara välja en, säga upp prenumerationer samt självklart spara el. SVT och den svenska regeringen rapporterar att kostnaden för el under vintern 2022/2023 kommer att överstiga mer normala priser med mer än 100%. Det är helt enkelt ett nödvändigt steg att se till att spara in på utgifter om man kan det och det finns mycket man kan göra. Experter avslöjar att många hushåll kan spara så mycket som 20% och till och med upp till 50% av sina utgifter genom att göra dessa förändringar, även om de är temporära. 

Inflationen förväntas sjunka under 2023

Enligt banken SEB förväntas inflationen att långsamt sjunka undan under början av, och ännu mer under den andra halvan av 2023. Dock kommer Sverige att befinna sig i en lågkonjunktur vilket ytterligare påverkar hur människor tar ekonomiska beslut under en relativt lång period framöver. Därför är det viktigare än någonsin att se till att man tar smarta ekonomiska beslut för sitt hushåll genom att se över de utgifter man har och handla enligt en plan. För de allra flesta barnfamiljer prioriteras barnen av naturliga skäl, men alla tjänar på att förändra sitt beteende för att på så vis kunna gå in i framtiden bättre rustad för ekonomisk osäkerhet. 

Det hela handlar om att själv ta rodret och styra sin ekonomi på ett effektivt och bra sätt. Då ökar chansen för att du får en balanserad ekonomi och samtidigt kan dra nytta av alla de rabatter och fördelar som finns att hämta online, så att du på så vis kan få alla de produkter du behöver för ditt hem och din vardag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag