Så totalhånar ryska tevekanalen RT sina kritiker: ”Vi fortsätter göra dem arga”

Margarita Simonyan (inklippt) guidar folk på en rundtur och visar hur det funkar hos mediejätten RT i Ryssland. Foto: Faksimil Youtube
  • Lördag 19 dec 2015 2015-12-19
E-post 45

KREML Det ryska mediebolaget RT har släppt en hånfull video som driver hejdlöst med tevekanalens kritiker. I videon visar bolagets chef Margarita Simonyan hur det ”egentligen” går till när nyheter produceras i Ryssland. – Det där var Luba, vår städtant. Hon tar bara order från Kreml, precis som resten av oss andra, förklarar Simonyan i videon.

Nu hånar den ryska statliga mediekanalen RT sina kritiker i en ny video som publicerats på Youtube. Videon driver och raljerar med den bild som kritiker många gånger målar upp av RT som en slags propagandakanal som gör exakt det som makten i Ryssland vill att kanalen ska göra.

– Det där var Luba, vår städtant. Hon tar bara order från Kreml, precis resten av oss andra, förklarar tevebolagets chef Margarita Simonyan i videon, klädd i äldre sovjetisk mundering.

Omdiskuterad tevekanal

Invändningarna mot RT kommer inte sällan från nyliberalt håll och flera kritiker menar att RT inte är tillräckligt politiskt korrekt för att anses vara en trovärdig källa. I Sverige möter RT framför allt hård kritik från röster och organisationer som lobbar hårt för att Sverige ska gå med i Nato.

I huvudsak bygger kritiken mot RT på att kanalen är rysk, mer sällan på innehållet i vad de sänder eller vilka källor de använder. Ett exempel är Erik Thyselius från Timbro, som förvisso medger att RT använt vedertagna trovärdiga källor, men ändå poängterar att man man måste markera mot RT.

Men det finns även mer saklig kritik mot RT. Ett exempel är när det Malaysiska planet MH 17 sköts ned i östra Ukraina. Händelsen kom snabbt att bli en slags medial dragkamp om narrativet över händelsen, där RT på olika sätt försökte rikta misstankarna mot Ukraina. En holländsk utredning av händelsen har visat att det med all sannolikhet sköts ned av en rysk robot, antagligen av misstag.

Efter tio år: ”Vi fortsätter göra dem arga”

Youtubevideon publicerades i samband med mediebolagets tioårs-jubileum och det är tydligt att RT tar lätt på den kritik de möter. Istället triumferar kanalen med de sämsta omdömena som fällts om RT och de driver hejdlöst med påståenden om att de styrs direkt från den ryska politiska ledningen med president Vladimir Putin i spetsen.

– Är kameran avstängd? Jag måste visa videon för chefen först, ladda inte upp klippet ännu, säger Simonyan i videon.

Sedan syns bilder på president Putin i ett kontrollrum när han inspekterar videon för godkännande. I skrivande stund har videoklippet fått över 100 000 visningar.

Nedan ser du den av Putin godkända ”bakom kulisserna”-videon om tevekanalen RT

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag