Så utmanar han Fridolin: ”Make Miljöpartiet great again”

Jesper Sandström utmanar Gustav Fridolin om rollen som språkrör för Miljöpartiet.
  • Onsdag 11 maj 2016 2016-05-11
E-post 395

GÖTEBORG Han är tillräckligt originell för att ge Miljöpartiet den nytändning de så väl behöver. Han är tillräckligt påläst och politiskt orienterad för att bygga förtroende hos väljarna. Han heter Jesper Sandström och utmanar Gustav Fridolin om platsen som språkrör. – Jag kommer åka till kongressen och göra vad jag kan för att försvara min kandidatur, säger han till Nyheter Idag.

Allt sedan det står klart att Åsa Romson inte längre är aktuell att bli omvald som språkrör för Miljöpartiet har pressen och kritiken ökat om att även Gustav Fridolin borde göra samma sak. En stor del av svensk opinion menar att Fridolin har ett minst lika stort ansvar som Romson för den kris som partiet nu genomlever.

Vad få vet om är att det faktiskt finns en utmanare om den tunga rollen som språkrör för det gröna riksdagspartiet. Och utmanaren kan mycket väl vara exakt den individ som kan få Miljöpartiet att vända trenden och nå väljarnas gunst. Frågan är om han ens har en teoretisk chans.

– Jag kommer åka till kongressen och göra vad jag kan för att försvara min kandidatur, förklarar han när Nyheter Idag ringer.

”Make Miljöpartiet great again”

Han heter Jesper Sandström, bor i Göteborg och är 26 år gammal. Till vardags är han tolk och översättare i det engelska språket. Hans e-mail adress stavas [email protected] av en anledning, något som får sin förklaring på hans egen kampanjsajt på nätet.

”Dessutom, en liten bonus som jag själv inte tyckte var så relevant, men i detta identitetspolitikens tidevarv känner jag att jag måste ta upp det ändå: Jag är funktionshindrad! Har en CP-skada, sitter i rullstol. Vissa säger att det innebär att jag har särskilt relevanta erfarenheter och är en representant för andra funktionshindrade. Det tycker jag är skitsnack – men om ni går igång på det så är det helt okej med mig”, skriver han.

På sin Facebooksida ”Rösta Jesper” har han skapat egna digitala pamfletter där han går i klinch med nuvarande partiledning. Troligen är det få människor i partiet som sett budskapen, eller ens vet vem han är. Det var först i samband med skandalerna som skakat språkrören som Jesper bestämde sig för att lösa medlemsskap. Men han är trots detta helt seriös med att utmana Fridolin om posten som språkrör.

– När jag hörde att de ställde sina platser till förfogande tänkte jag på vad som hänt i Miljöpartiet på senare tid, hur de har skött saker i regeringen och tänkte för mig själv att ”fan, det här skulle till och med jag kunna göra bättre”, säger han i telefonen.

Målsättningen, enligt en av pamfletterna, är att ”Make Miljöpartiet great again” – en slogan som anspelar på republikanernas presidentkandidat Donald Trump där devisen är ”Make America great again”. Och precis som Trump får leva med sin frisyr som ett handikapp har även Jesper mindre defekter att tampas med. Kanske är det också det som gör att Trumps fighter-instinkt finns där.

”Må bäste hen vinna”, står det på en annan pamflett där både Jesper och Fridolin är på bild. Under sitt eget namn har han skrivit ”den ensamme utmanaren” och under Fridolins namn står det ”etablissemanget självt”.

”Jag kan stå upp för Miljöpartiets värderingar bättre än vad språkrören har gjort”

Även om Jesper fram till nyligen inte varit medlem i Miljöpartiet är han väl orienterad politiskt och han förefaller ha bra koll på partiets ideologi. Men samtidigt berättar han att han skiljer sig på flera sätt mot hur nuvarande partiledning valt att hantera de frågor som ligger varmt om hjärtat för miljöpartisterna.

– Mina medel är kanske inte klassiskt miljöpartistiska, men mina mål är det definitivt. Jag tänker att två av Miljöpartiets stora profilfrågor, miljö och migration, skulle kunna hanteras genom att bekämpa politisk byråkrati och politisk klåfingrighet. Helt enkelt låta marknaden utveckla bättre lösningar och på migrationsområdet låta civilsamhället, bostadsmarknaden och arbetsmarknaden bli öppnare så att vi faktiskt ska kunna ha en fungerande och ändå hyfsat öppet migrationspolitik.

Just migrationspolitiken är något som Jesper har funderat mycket på, en fråga som är central för Miljöpartiet. I telefonen säger han att ”jag kan stå upp för Miljöpartiets värderingar bättre än vad språkrören har gjort” och då syftar han bland annat på hur Mp i praktiken har kommit att bli ett parti som stängt gränserna till Sverige.

– Det har uppenbarligen inte fungerat. När det hanteras genom en långsam och oflexibel byråkrati då är vi i en situation där vårt enda alternativ är att stänga gränserna. Det tycker jag är olyckligt.

Hur hade du hanterat frågan om försäljningen av Vattenfalls brunkol?

– Det lär ju säljas, där kommer ju inte Miljöpartiet lyckas åstadkomma någon förändring. Jag hoppas pengarna för försäljningen används till något vettigt iallafall. Men det bästa för miljön hade förmodligen varit att låta brunkolet ligga. Det är antingen det, eller att använda de pengar man får ut på ett vettigt sätt. När det var ett fullbordat faktum, när Miljöpartiet vet att brunkolet kommer säljas, då kunde man ha pratat mer om vad ska vi göra nu? Hur kan vi göra något bra av den här situationen?

Det är tydligt att Jesper fokuserar på pragmatiska lösningar och att resultatet i slutändan är det viktiga. Han vill inte låsa fast sig i inställningen till kärnkraft eller andra enskilda energislag – frågor som normalt väcker känslor och stor debatt. Det viktiga för honom är att nå målen om en bättre miljö istället för att enbart fokusera på medlen.

– Miljöpartiet har misslyckats att prata om konkreta och praktiska lösningar. Som energifrågan. Där har man varit blint inriktad på att kärnkraften ska läggas ner, fast vi inte har bättre lösningar på plats. Det leder snarare till att man skadar miljön om man gör det på ett ogenomtänkt sätt. Det är väl där skon klämmer som värst, jag tycker inte Miljöpartiet har hanterat sina frågor på ett seriöst sätt. Och det slår tillbaka på ett sätt som riskerar att göra att allt blir sämre.

Nu förbereder han sin noga inför kongressen i Karlstad där han kommer få en chans att försvara sin kandidatur. Flera personer har hört av sig med glada tillrop, även några inifrån Miljöpartiet, berättar han. Samtidigt är Jesper högst ödmjuk och är väl medveten om att oddsen inte är på hans sida, men det hindrar i varje fall inte honom från att försöka.

– Jag har naturligtvis tänkt igenom vad jag ska säga och vad jag ska trycka på och fokusera på för att göra ett så bra intryck som möjligt. Det har jag självklart gjort, säger han.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag