Så utmanar han ”vänstermedia”

Martin Eriksson är mannen som ska utmana "gammelmedia". Foto: Privat
  • Tisdag 26 aug 2014 2014-08-26
E-post 0

MEDIA Den nystartade sajten bubb.la söker crowdfunding och Nyheter Idag har talat med Martin Eriksson, initiativtagare till projektet. – Vi är ett alternativ till gammelmedia, mainstreammedia, statskontrollerad media eller vad du än vill kalla det för.

Sajten bubb.la söker crowdfunding, det vill säga ekonomiska bidrag, för att få igång en verksamhet som ska utmana etablerade medier. Mannen bakom projektet heter Martin Eriksson och han är verksam som IT-företagare. Eriksson har även ett politiskt engagemang i Frihetsfronten, ett nätverk för nyliberaler i Sverige. Han är även pojkvän till riksdagskandidaten för centerpartiet, Sofia Arkestål.

– Idén är att starta en alternativ förstasida med nyheter som ett alternativ till mainstreammedia, därför att mainstreammedia ofta är vinklat åt vänster.

Det finns en liknande kritik bland många bloggar, där de kallas för ”gammelmedia”. Är ni ett liknande initiativ?

– Vi är ett alternativ till gammelmedia, mainstreammedia, statskontrollerad media eller vad du än vill kalla det för.

På vilket sätt menar du att media är vänstervriden?

– Till exempel har undersökningar visat att mer än hälften av journalisterna på SVT röstar på miljöpartiet. Det är inget fel på det, det är helt okej att rösta på miljöpartiet. Men är det så många som har den uppfattningen är det svårt att påstå att man är oberoende i sin journalistik.

Finns det fler exempel än SVT?

– Alla public servicemedier är ett problem. På Svenska Dagbladet på ledarplats är det en rekorderlig högertidning, men det journalistiska innehållet kan ofta vara lika vinklat som Aftonbladet.

Menar du att Aftonbladet och Svenskan vinklar på nyhetsplats?

– Det är definitivt mitt intryck. Ett exempel är rapportering om amerikansk inrikespolitik där republikanerna (högern) alltid får en mycket negativ vinkling samtidigt som demokraterna alltid framstår som de goda.

– Familjen Bush framställs som idioter och familjen Clinton framställs som hjältar, för att sammanfatta det.

Hur ska bubbla växa?

– Vi hoppas att ordet sprids genom att folk upptäcker att det är en bra nyhetssida. Varje gång en ledarsida eller blogg nämner bubbla får vi fler läsare.

Har ni mött någon kritik för bubbla?

– Egentligen inte. Mycket mindre än vad vi trott att vi skulle få.

Har du eller ni några ytterligare ambitioner framöver, t ex producera eget content?

– Bubbla är bara första projektet av många att försöka bygga ett nytt ekosystem för frihetliga mediekanaler. Men vi är givetvis öppna för att bygga fler sajter där egen contentproduktion är aktuell. Det är det vi ska ha crowdfundingpengarna till, den kampanjen som pågår just nu.

Ska pengarna gå till att börja producera eget content?

– Pengarna ska användas för teknikutvekling för att bygga bubb.la och andra sajter. Vi kommer inte avlöna några reportrar för de pengar vi får in.

Hur har det gått med insamlingen av pengar?

– Det har gått bra, vi har fått in mer än 75 000 kronor av de 100 000 vi ursprungligen sökte. Vi jobbar hårt för att få in de sista pengarna så vi kommer i mål.

Idag är sista dagen för insamling av ekonomiska medel berättar Martin i telefonen innan vi lägger på. För den som vill bidra med Martin Erikssons insamling för att utmana etablerad media, kan man besöka crowdfundingsajten fundedbyme.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag