Sabotage mot Brandmän i Skåne: Skruvar bort hjulmuttrar och skär sönder däck på brandbilarna

Brandkåren Attunda på utryckning. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Stefan Reinerdahl
  • Tisdag 31 okt 2017 2017-10-31
E-post

SVEDALA Räddningstjänsten i Svedala utanför Malmö har utsatts för flera attacker och sabotage. Bland annat har okända gärningsmän, vid upprepade tillfällen, skruvat bort hjulmuttrarna på brandbilarna samt skurit sönder däcken på räddningstjänstens fordon.
– Det hade kunnat få mycket allvarliga konsekvenser om det upptäckts när fordonen skulle på utryckning, säger Tina Lehtonen, pressinformatör vid polisen i södra Skåne. 

Räddningstjänsten i Svedala kommun, utanför Malmö, har utsatts för sabotage och attacker den senaste tiden. Senaste attacken riktade sig mot enskilda brandmän och hade kunnat vara direkt livsfarlig.

– Tre brandmän har fått hjulmuttrarna lossade när deras bilar stod utanför brandstationen eftersom de jobbade helg, säger Tina Lehtonen, som är pressinformatör vid polisen i södra Skåne till lokaltidningen. 

I ett av fallen hade någon lossat på samtliga hjulmuttrar på framhjulen. När brandmännen skulle använda bilen hörde de att det lät konstigt, varpå de hann stanna i tid och kunde upptäcka att ett av hjulen satt helt löst.

Enligt Tina Lehtonen har detta hänt vid upprepade tillfällen, ett annat exempel hon nämner är när två brandmän skulle gå av ett nattpass, även då hade någon skruvat loss muttrarna på bilhjulen.

Hon berättar också att tre räddningsfordon fått  bildäcken sönderskurna.

– Det hade kunnat få mycket allvarliga konsekvenser om det upptäckts när fordonen skulle på utryckning, säger hon. 

Ingen är ännu misstänkt för sabotagen mot räddningstjänsten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag