Sabuni hoppas på Alliansen 2.0: ”Med Centerpartiet”

OBS! FOTOMONTAGE! Foto: Facebook Liberalerna/Nyheter Idag
  • Fredag 5 mar 2021 2021-03-05
E-post

STOCKHOLM Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni meddelade på en pressträff på fredagen att partiet vill se de gamla Allianspartierna i regering efter riksdagsvalet 2022. – Vi går till val på att bilda regering med Centerpartiet, kristdemokrater och med Moderaterna, sade Sabuni till SVT. Hennes besked mottogs på sociala medier med glädje av flera forna Allianskollegor – bland annat Centerledaren Annie Lööf.

Januariavtalet – som Liberalerna slöt tillsammans med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet och som gav Stefan Löfven statsministerposten – ska löpa ut och sedan avvecklas till riksdagsvalet 2022. Det förklarade Nyamko Sabuni på sin pressträff där hon meddelade att L är ett liberalt och allmänborgerligt parti.

Efter valet vill Nyamko Sabuni att L bildar regering ihop med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna – de gamla Allianskollegorna.

– Jag skulle önska att alla fyra kan vara med, vi bjuder upp till dans och tar det här initiativet så att såväl Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna ska tycka det är en spännande tanke att försöka återförenas igen. Men varje parti får ju fatta sitt eget beslut, säger Nyamko Sabuni till Aftonbladet.

För att en sådan regering ska bli verklighet behöver L för det första klara riksdagsspärren på 4 procent – i Sentios  januarimätning fick L 2,2 procent.

Nyamko Sabuni gav också besked om att partiet kan samtala med Sverigedemokraterna som hon ser som en ”parlamentarisk realitet”.

– Den realiteten ska vi hantera genom hård konfrontation där våra värderingar och ståndpunkter kolliderar. Men att tro att det igen går att bygga en regering på att isolera ytterkantspartier. Det är bara att bedra sig själv och valmanskåren, sade Sabuni som sade att man var beredd att samtala med alla partier efter nästa val.

I en debattartikel i DN förklarar Sabuni att Liberalerna kommer att rösta nej till alla regeringar Sverigedemokraterna ingår.

Sabuni skriver att man ”självfallet inte kommer att acceptera en regering där Sverigedemokraterna ingår”.

På sociala medier har beskedet från Sabuni om att vilja bilda en ny borgerlig regering – en ”Alliansen 2.0” – mottagits med entusiasm bland forna Allianskollegor.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell skriver att han ser fram emot ett ”fördjupat samarbete”.

 

Tidigare MUF-ordföranden, numera vd:n för marknadsliberala tankesmedjan Timbro, Benjamin Dousa hyllar Sabunis regeringsalternativ.

 

KDU:s ordförande Nike Örbrink skriver: ”Välkommen hem Nyamko och Liberalerna”

 

Centerpartiets partiledare Annie Lööf välkomnar L:s beslut och berättar att: ”Centerpartiet är ett självständigt, liberalt parti som söker stöd i den breda politiska mitten för att få genomslag för liberal politik. Utan att förhandla och samarbeta med ett antiliberalt SD.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag