Sade ifrån när flyktingarna stal från hennes familj – anklagas för rasism

Foto: Marita Pöllänen/Facebook
  • Måndag 2 Nov 2015 2015-11-02
E-post 10253

RONNEBY Marita Pöllänen sade ifrån när asylsökande flyktingar stal hennes barns cyklar. Efter att ha uppmärksammat stölderna på Facebook anklagas hon nu för rasism av invandringsaktivister. – Folk är inte kloka, säger hon till Nyheter Idag.

Det var förra veckan som Ronneby havscamping i Blekinge gjordes om till boende för asylsökande migranter. Men campingen har även året runt-gäster som påverkats negativt av de nya campinggästerna, bland annat har flera av dem blivit bestulna på sina tillhörigheter.

En av dem är Marita Pöllänen som tillsammans med sin man har en husvagn på campingen. Sedan migranterna anlände förra veckan har de haft inbrott i husvagnens koffert samt hunnit få fyra cyklar stulna.

Stölderna upptäcks

Stölderna upptäcktes under helgen efter att familjen åkt ut till Ronneby havscamping för att titta till sina tillhörigheter. De hade då nyligen fått veta att asylsökande migranter med kort varsel flyttat in på campingen.

– Jag sade till min man att vi måste åka ut i helgen och plocka bort allting. Vi hade fortfarande tält uppe, vi hade fullt möblerat med både TV och allting, berättar Pöllänen.

– När vi kommer ut dit ser vi att koffertluckan är öppen och att de har rotat bland våra grejer. Det har aldrig tidigare hänt och vi har bott där ute sedan 1997.

Dessutom hade flyktingarna använt familjens utemöbler och stulit deras fyra cyklar.

– Vi har cyklar där för att ta oss ut till badställena, för det är en bit att gå, så det är både vuxencyklar och barncyklar som de har stulit, förklarar Pöllänen.

Efter en del eget detektivarbete återfanns cyklarna en efter en och tjuvarna återfanns bland de asylsökande migranter som bor på campingen.

Flyktingarna protesterar

Men inte alla flyktingar ville lämna tillbaka de stulna cyklarna frivilligt.

– Det kom fram fyra-fem flyktingar till mig och frågade vad jag håller på med. Jag sade att cykeln är min och jag vill ha tillbaka den, då sade de att de hade betalt pengar för cykeln så de hade köpt den. Men jag hade inte fått några pengar så jag ville ha tillbaka den.

Andra migranter hade skaffat lås och låst fast stöldgodset utanför stugorna de bor i.

– Den fjärde cykeln hittade jag på en altan och den var fastlåst med ett helt nytt lås, säger Pöllänen.

– De ansåg väl att den var deras.

Campingen stod för låsen

När Nyheter Idag ringer upp Ronneby Havscamping för att ställa frågor om stölderna vill de inte svara på frågor. Istället hänvisas vi till Andreas Berg som driver Dragsö Camping utanför Karlskrona och som ansvarar för frågor från media.

När vi pratar med Berg får vi en förklaring till var låsen som de stulna cyklarna låsts fast med kommer ifrån. Det är nämligen campingen som har tillhandahållit låsen.

– De låsen var de låsen vi hade till våra cyklar som vi lånade ut till barnen, säger han.

Vilket ansvar har ni för att era tidigare hyresgäster får ha sina saker i fred?

– Det är klart att man inte ska ta något som inte är sitt, men det här är barn som knappt vet var de är någonstans. Barn är barn, hade det varit vuxna hade det varit en annan sak.

”Fjantigt”

Berg tycker att Marita Pöllänen och de andra campinggästerna överreagerar när de protesterar mot att de inte får ha sina saker ifred.

– Jag tycker att det är ganska fjantigt av dem faktiskt. De skriver på Facebook och härjar och skriver att det är inbrott och sådana saker. Men det här är barn som är fem-sex år gamla som tagit en cykel eller två.

– Jag tycker det är lite överspelat faktiskt.

Men har du inte förståelse för om man får sina saker stulna?

– Jo, visst, det är tråkigt att det är så. Men barn är barn och det finns även svenska barn som tar saker som inte är deras. Det är lite överdrivet faktiskt.

Fler drabbade

Enligt Marita Pöllänen är de inte den enda drabbade familjen. Flera andra av campinggästerna har fått saker stulna även de säger hon.

– Vad jag vet direkt när jag var där ute så var det fem stycken.

Som fått saker stulna?

– Ja.

Anklagas för rasism

Efter att Pöllänen skrivit om stölderna på Facebook är det flera upprörda invandringsaktivister som både ringt och mejlat henne. Aktivisterna vill inte att Pöllänen uppmärksammar stölderna på campingen.

– Folk är jättearga på mig. De ringer och de mejlar och håller på här. De säger att jag är rasist och att det är klart att de ska få låna sakerna, berättar hon.

– De har åkt ut till campingen och pratat med flyktingarna efter att detta hände, folk är inte kloka.

Pöllänen undrar om hon kan vänta sig någon ersättning från Migrationsverket för den skadegörelse och de stölder som hon drabbats av. Även om hon nu fått tillbaka alla cyklar så är de inte i samma skick som innan.

– Cyklarna var inte i bästa skick, ringklockorna var bortplockade, cykelkorgarna var borta, de var inte som de var när vi lämnade dem, säger hon.

Nyheter Idag har sökt Migrationsverket för en kommentar. Vi har även pratat med polisen som säger att de inte fått in någon polisanmälan från någon av de drabbade.

Artikeln är rättad; någon båttank stals aldrig vilket tidigare felaktigt påstods i artikeln.

Ronneby havscamping.Lagt några timmar idag på att få tillbaka våra cyklar, två kom cyklandes då jag haffade dessa. Den…

Posted by Marita Pöllänen on den 31 oktober 2015

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag