Sade om huruvida Medborgerlig Samling är en SD-kopia: ”Naturligtvis inte”

  • Tisdag 12 dec 2017 2017-12-12
E-post 227

MALMÖ Medborgerlig Samling är inte en kopia av Sverigedemokraterna, det säger dess partiledare tillika ägare av Nyheter Idag, Ilan Sade.
– Naturligtvis inte. Att det finns samsyn i vissa frågor och olika syn i andra frågor, så är det ju med de flesta partier, säger Ilan Sade, partiledare för MED, till Nyheter Idag.

Nyheter Idag ringer upp Ilan Sade, ägare av Nyheter Idag och partiledare för Medborgerlig Samling, MED, för att få en kommentar angående påståenden om att MED skulle vara en kopia av SD. Det är inte ovanligt att den kopplingen görs, nu senast med anledning av intervjun med Claes Hemberg om varför han inte vill intervjuas av Nyheter Idag.

LÄS ÄVEN: Putinnyheter, Medborgerlig Samling och Jimmie Åkessons värderingar: Därför vill inte Hemberg kommentera Bitcoin

Det är inte första gången MED klumpas ihop med SD på ett eller annat sätt. Den 7 oktober i år hade Sydsvenskan ett reportage med rubriken ”SD har blivit stora och etablerade – då våras det för nya populistiska partier” där Sade intervjuades om MED.

Sade är själv tidigare centerpartist och en annan framträdande partiprofil är Josefin Utas, tidigare miljöpartist.

– Det jag har läst av deras partiprogram är en kopia av Sverigedemokraterna, säger Claes Hemberg på Avanza om det liberalkonservativa partiet Medborgerlig Samling till Nyheter Idag.

Är ni en kopia av Sverigedemokraterna?

– Naturligtvis inte. Har han läst partiprogrammet eller har han läst om partiprogrammet? Det är ett helt självständigt program. Att det finns samsyn i vissa frågor och olika syn i andra frågor, så är det ju med de flesta partier, säger Ilan Sade, partiledare för MED, till Nyheter Idag.

– Sverigedemokraterna har mig veterligen en ekonomisk politik som skulle ligga ganska mycket i mitten, ska man då säga att socialdemokraterna i många avseenden är en kopia av Sverigedemokraterna? Det är sandlådenivå. Det bara visar hur pass låg nivå det är på den politiska debatten i Sverige.

Konversationen glider in på attityder som finns gentemot Nyheter Idag. Sade är ägare av publicism Nitek AB som äger Nyheter Idag. Sade arbetar med administration och ekonomi men lägger sig aldrig i journalistiken.

– Det är väl också ett uttryck för rätt stora problem vi har i Sverige med att massmedia förväntas nästan då vinkla saker och ting på den journalistiska sidan, inte på ledarsidan, även på den journalistiska sidan förväntas man ha en världsbild som då bara ska bekräftas genom sitt urval av nyheter och sitt urval av vinklar. Nyheter Idag blandar och ger och kommer med andra vinklar då och då, ja alla möjliga vinklar egentligen, vilket är en del av Nyheter Idags varumärke skulle jag vilja påstå. Man kan vinkla på olika sätt och slå åt alla håll. Om det då uppfattas att man går någon enskilds kraft ärenden, det är ju bara sorgligt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag