Såhär ska flyktingarna bo framöver – tiotusentals ska sova på madrasser i idrottshallar och kontorslokaler

  • Torsdag 5 Nov 2015 2015-11-05
E-post 427

INRIKES Madrasser på golvet i idrottshallar, gymnastiksalar och till och med kontorslokaler. Det är nu verklighet i Sverige för tiotusentals asylsökande migranter sedan alla andra möjligheter att ordna boendeplats tagit slut. – Vi tittar på olika nödlösningar, säger en av Migrationsverkets presstalesmän till Nyheter Idag.

Asylkaoset fortsätter – bara under gårdagen sökte 1 714 migranter asyl i Sverige varav den största gruppen var från Afghanistan. För Migrationsverket är situationen, minst sagt, kaotisk.

– Behovet är större än vi har kapacitet för helt enkelt så vi tittar på olika nödlösningar för att ge tak över huvudet till folk som kommer, säger Migrationsverkets presstalesman Johanna Uhr till Nyheter Idag.

Situationen är så pass akut att Migrationsverket överväger att låta migranterna flytta in i och sova på myndighetens egna kontor runt om i landet. Igår kväll förberedde sig tjänstemännen i Norrköping på att låta 50 migranter sova i huvudkontorets reception.

Migrationsverket skriver på sin hemsida att nödlösningen aldrig blev verklighet eftersom bussarna blev försenade, men kan inte svara på om migranter kommer sova på golvet i receptionen natten till fredagen.

– Det är möjligt, det vet jag inte, det kommer färjor hela tiden till Trelleborg och det beror på hur många som är med på de här färjorna och hur många av dem som vill söka asyl i Sverige, säger Uhr.

– Det är väldigt svårt att veta innan, men vi försöker ha beredskap med bussar på plats som kan bussa människor vidare.

Och trots kaoset just nu befarar Migrationsverket att det blir ännu värre framöver. Asylmottagandet i Tyskland har brutit ihop, 40 000 migranter bor i tält och därför kommer med största sannolikhet ännu fler migranter söka sig vidare till Sverige den närmaste tiden.

– Vi bedömer att vi behöver komma upp i totalt 20 000 kommunala evakueringsplatser i till exempel gymnastik- och sporthallar för att klara den akuta situationen. Kommunerna måste hjälpa oss att få fram dessa platser, och det behöver gå snabbt, säger Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik.

Tiotusentals migranter uppges just nu befinna sig i tyska Rostock där de hoppas få resa vidare till Sverige. Migrationsverket har därför begärt att Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) hjälper dem att få fram ytterligare 110 000 boendeplatser för de asylsökande invandrarna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag