Salman Abedi identifierad som självmordsbombaren i Manchester

  • Tisdag 23 maj 2017 2017-05-23
E-post 3

STORBRITANNIEN Salman Abedi, 23, har identifierats som attentatsmannen som detonerade en självmordsbomb under en konsert i Manchester, England i måndags kväll, rapporterar den amerikanska nyhetskanalen CBS. Abedi härstammade ifrån Libyen, men var brittisk medborgare, född och uppvuxen i Manchester.

Salman Abedi 23, pekas nu ut av brittisk polis som den som utlöste bomben under en konsert i den brittiska staden Manchester sent i måndags kväll, rapporterar den amerikanska nyhetskanalen CBS News. Även den amerikanska nyhetskanalen NBC News rapporterar att Abedi är identifierad som gärningsman men uppger att hans namn i själva verket kan vara Salmon Ramadan Albedi. NBC uppger även hans ålder till 22 och inte 23. Den brittiska nyhetstidningen The Sun har även under kvällen publicerat en bild på gärningsmannen i en artikel med rubriken ”Ett ansikte av ren ondska”.

Abedi var enligt CBS tidigare känd av brittisk polis. Enligt den brittiska nyhetskanalen BBC skall Abedi ha varit brittisk medborgare av Libyskt ursprung. Abedi var dock född och uppvuxen i Manchester och har även tre syskon i staden. Familjen skall ha bott på flera adresser i runt om i Manchester, bland annat i en fastighet i Fallowfield där polisen tidigare gjort en husrannsakan. Bekanta till Abedi har berättat att han under den senaste tiden hade börjat odla skägg och börjat bete sig ”märkligt.”

Brittisk polis uppger vidare att laddningen som användes vid sprängdådet var en så kallad spikbomb. Polisen har ännu inte officiellt bekräftat uppgiften men enligt den brittiska nyhetskanalen ITV News var skadorna på offren typiska för den typen av sprängladdning. Det har även hittats skruvar och muttrar på platsen rapporterar ITV. Den brittiska nyhetstidningen Daily Mail skriver att en första analys av den ”sofistikerade” bomben tyder på att den var tillverkad av en expert.

Polisen utreder nu om Abedi har agerat ensam eller om han kan ha tillhört ett terrornätverk och om ytterligare personer i så fall varit inblandade i planeringen och utförandet av attacken. En 23 årig man arresterades under tisdagen av polisen i Manchester i samband med dådet. Polisen är än så länge förtegen om vem mannen är och vilken roll han eventuellt spelat i attentatet.

Den muslimska terrororganisationen IS har officiellt tagit på sig ansvaret för dådet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag