Samhällsnytt spred turkisk propaganda

Bild: Skärmdump och R4BIA.com/Public Domain
  • Tisdag 9 jul 2019 2019-07-09
E-post 99

Samhällsnytt har under måndagen publicerat uppgifter från en statlig turkisk nyhetsbyrå om att Margot Wallström ska ha hänvisat till bevisläget för att inte erkänna folkmordet på armenier och andra kristna minoriteter 1915. Uppgiften är felaktig och i linje med den turkiska propagandan i frågan. 

Under fredagen publicerade den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu Agency en uppgift om att Sveriges utrikesminister Margot Wallström ska ha sagt att Sverige inte kan erkänna det turkiska folkmordet på armenier, assyrier och andra kristna minoriteter år 1915 på grund av det dåliga bevisläget.

– Det verkar svårt för oss att erkänna 1915 års anklagelser om folkmord på armenier och assyrier. Du måste ha starka bevis för att erkänna en nationell massaker, påstås Wallström ha sagt på ett pressmöte i Södertälje, en uppgift som fick spridning på sociala medier.

Nyheter Idag kontrollerade uppgifterna under fredagen, bland annat genom att kontakta Margot Wallströms pressekreterare Elin Tibell.

”Detta citat är inte korrekt. Utrikesministern har inte sagt så”, svarar Elin Tibell och hänvisar Nyheter Idag till en film med segmentet där Wallström förklarar varför Sverige inte erkänt folkmordet, utan att ta upp bevisläget.

Läs även: Det politiska vägvalet

Besir Kavak, reporter på Sveriges Radios kurdiska reaktion, har hela mötet inspelat, och har transkriberat den del där folkmordet diskuteras, som han redovisar i ett inlägg på Facebook. Bevisläget tas inte heller upp i Kavaks transkribering.

De enda källor Nyheter Idag har hittat som stöder uppgiften om Wallströms påstådda uttalande, som är i linje med den turkiska propagandan i frågan, är medier kopplade till den turkiska regimen.

På måndagen publicerade emellertid Samhällsnytt en artikel grundad på påståendet att Wallström ska ha hänvisat till bevisläget för att inte erkänna 1915 års folkmord. Någon uppgift om att man ska ha sökt Wallström för bekräftelse och kommentar publicerades inte.

Läs även: Expressens avståndstagande när Samhällsnytt avslöjar nyhet möter kritik

Nyheter Idag har kontaktat Samhällsnytts redaktion med frågor om man haft andra källor än turkisk statsmedia till sin artikel, eller om man försökt kontakta Wallström för kommentar.

Något svar har inte inkommit i skrivande stund. Däremot har Samhällsnytt uppdaterat artikeln, med tydligare hänvisningar till att uppgiften kommer från Anadolu Agency, som man dock kallar ”den engelskspråkiga turkiska mediesajten” i stället för en statlig nyhetsbyrå.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag