Samtalskonsult skulle lösa konflikt om hedersvåld inom Vänsterpartiet – Har sagt upp sig

Från vänster: Aron Etzler (V) och Amineh Kakabaveh (V). Foto: Wikimedia commons
  • Fredag 1 sep 2017 2017-09-01
E-post 515

SVERIGE Vänsterpartiets internkonflikter når nya nivåer. Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, känd för att ta strid mot islamister och hedersvåld, har sedan länge hamnat i onåd hos Vänsterpartiets partistyrelse. Partisekreterare Aron Etzler har försökt hantera sin konflikt med Kakabaveh genom att hyra in en samtalskonsult. Nu uppger Kakabaveh att samtalskonsulten hoppat av och att samtalen brutit samman. Etzler håller inte med. –Jag har sett vad hon har skrivit och jag känner inte igen den bilden alls, säger Aron Etzler. 

Den långvariga internkonflikten mellan Vänsterpartiets partiledning och riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh har nu nått nya nivåer. Det uppger Aftonbladet.

I över två år har det pågått en intern konflikt inom Vänsterpartiet i frågan om hedersvåld och kvinnoförtryck i förorten. Amineh Kakabaveh har vid flera tillfällen kritiserat partiledningen i Vänsterpartiet för att blunda för problem i förorten som är kopplade till hedersvåld och växande islamism.

Under 2016 blev Amineh Kakabaveh utnämnd till årets svensk av tidningen Fokus. Tidningen hyllade hennes resoluta kamp  mot hedersvåld i förorten, varpå hon erhöll det prestigefyllda priset.

Kakabaveh är även grundare till organisationen Varken Hora eller Kuvad (VHEK) som aktivt jobbar mot islamister och hedersförtryck i förorten. Kakabaveh kallar sig regelbundet för riksdagens enda marxist och är starkt kritisk mot Vänsterpartiets kulturrelativisering gällande hedersvåld.

I sin biografi ”Amineh – inte större än en kalasjnikov: från peshmerga till riksdagsledamot” beskriver hon hur partikollegor fryser ut henne och aktivt jobbar för hennes uteslutning.

Hennes arbete mot hedersvåld och islamism uppfattas av många vänsterpartister som något kontroversiellt och rasistiskt. Den inom Vänsterpartiet mycket populära partitoppen och riksdagsledamoten Rossana Dinamarca tillhör en av Kakabavehs främsta motståndare.

– Hon har exempelvis talat om invandringen som ”en öm tå” eller gjort generaliseringar av förorten och beskrivit Husby som Afghanistan, har Dinamarca sagt till Aftonbladet, om Kakabaveh. 

Dinamarca har i sin tur själv blivit kritiserad av partikollegor för hennes umgänge med islamister och personer som Rashid Musa, ordförande för Sveriges Unga Muslimer.

Sommaren 2016 offentliggjorde Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler sin plan för hur han ska lösa konflikten i partiet. Han hyr in en samtalskonsult vars uppdrag blir att sitta med när Etzler och Kakabaveh pratar. Sedan Etzler lanserade och implementerade sin konfliktlösning har totalt fem möten ägt rum mellan honom, samtalskonsulten och Kakabaveh.

Nu avslöjas det att Kakabaveh har skickat en skrivelse till partistyrelsen där hon förklarar att samtalen mellan henne och Etzler helt brutit samman och att samtalskonsulten hoppat av.

I brevet skriver Kakabaveh att man under våren enats om att konflikten nu var historia och att parterna skulle förhålla sig till varandra med respekt framöver. Men när uppgörelsen skulle hanteras i partiets verkställande utskott lades den ner.

En av Kakabavehs krav är att få en lista över de i partiet som drivit frågan om hennes uteslutning. Det kravet vägrar det verkställande utskottet ställa upp på. I VU sitter bland annat Rossana Dinamarca.

I hopp om att få svar på sin fråga försöker nu Kakabaveh runda VU genom att skicka en skrivelse direkt till ledamöterna i partistyrelsen istället.

Kakabaveh söker även stöd för att partistyrelsen ska utarbeta en ”policy för hur partiet ska uppträda i sitt umgänge med religiösa och politiska organisationer som förnekar och/eller legitimerar hedersförtryck”.

Partisekreteraren Aron Etzler är helt oförstående till det Kakabaveh säger och håller inte med henne om att samtalsterapeuten hoppat av eller att samtalen brutit samman.

  Jag har sett vad hon har skrivit och jag känner inte igen den bilden alls. Ett syfte med att prata är ju att komma överens. Det har varit mitt jobb och inställning från början, säger Etzler till Aftonbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag